«Реформи» прокуратури від «слуг народу» порушать умови безвізу та повернуть касту прокурорів - Фріз

Народний депутат від Європейської солідарності Ірина Фріз розкритикувала запропоновані "Слугою народу" зміни в законодавство про прокуратуру: "Ухвалений ЗеРадою Законопроєкт 1032 щодо реформування ГПУ, де-факто, повертає до життя закриту кастову прокурорську систему.

Її аргументи цитує Цензор:

- генпрокурор згідно з новою нормою не зобов’язаний реєструвати свої накази у Єдиному реєстрі (Мін'юст), які є нормативно-правовими актами. Що це означає? Нуль прозорості, адже генеральний тепер може наказувати все що завгодно, і про це ніхто не отримає інформації, бо сам наказав - сам скасував, ніхто не дізнався.

- генпрокурор може без конкурсних засад призначати чи звільняти скільки завгодно своїх замів, і також їх звільняти.

- генпрокурор може формувати спеціалізовані прокуратури, без чіткого визначення - які саме, за якими напрямками та з якими повноваженнями.

- скасовано військову прокуратуру, що призведе в умовах війни з РФ до нових викликів і загроз національній безпеці України. Ця новація не враховує стандарти країн НАТО, які передбачають функціонування системи військової юстиції, зокрема, військової прокуратури, військової поліції та військових судів.

Отже законопроект:
- скасовує реформу прокуратури, що було умовою надання безвізу;
- зупиняє дію закону в частині роботи органів прокурорського самоврядування, скасовує окремі повноваження, зокрема Ради прокурорів;
- призупиняє дію закону в частині функціонування КДК прокурорів.

Фактично, вся повнота влади щодо формування кадрового складу системи прокуратури буде зосереджена одноосібно в руках Генерального прокурора. Такі необмежені повноваження можуть нести ризик зловживання владою та створення суттєвих корупційних ризиків.

Для чого це все⁉️
Щоб один з пазурів репресивної машини був дієвим проти всіх, хто заважає створювати авторитарний режим в Україні".

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

диктатура законопроект прокуратура узурпація

Знак гривні
Знак гривні