Від назви Переяслава-Хмельницького хочуть відрізати Хмельницький, щоб не було асоціацій із возз'єднанням з Росією

Переяславу-Хмельницькому хочуть повернути історичну назву Переяслав. Саме з такою назвою місто згадане ще в договорі Русі з Візантією у 907 році.

За повернення Переяслав-Хмельницькому історичної назви Переяслав проголосував комітет Верховної ради, про це написала прес-секретарка Голови ВРУ Ольга Туній, яку цитує Хмарочос

Міська рада Переяслав-Хмельницького звернулась із проханням про повернення історичної назви до обласної ради ще торік. Облрада рішення підтримала і передала звернення парламенту. Тепер рішення чекає остаточного схвалення Верховної Ради.

Міська влада хотіла перейменувати місто ще в 2000 році, але тоді проєкт заблокували комуністи.

Переяслав був переіменований на Переяслав-Хмельницький 12 жовтня 1943 року на честь Переяславської ради, угоди між гетьманським та царським урядами, яку укладав Богдан Хмельницький і яка передбачала військово-політичний союз двох держав — Гетьманщини та Московського царства.

Оцінка самої Переяславської ради є предметом частих суперечок між ученими. Хоча угоди предбачали незалежність Гетьманщини, в дійсності вони нескінченно порушувалися, а тому Переяславську раду вчені вважають початком залежності Гетьманщини від Москви.

Перейменування Переяслава було частиною радянської політики створення міфу «возз’єднання» України та Росії.

У 1954 році в СРСР помпезно відсвяткували 300-річчя Переяславської ради, яку тоді зумисне трактували як акт «возз’єднання» України й Росії.

У жовтні 1961 року в Переяславі-Хмельницькому відкрили монумент на честь 300-річчя «возз’єднання» України з Росією:

«В умовах “гібридної” війни Російської Федерації проти України збереження назви Переяслав-Хмельницький означатиме історичну, ідеологічну, ціннісну капітуляцію перед російським імперським неоколоніалізмом як у масштабах нашої малої батьківщини, так і України в цілому», – сказано в рішенні міської ради.

До 300-ої річниці Переяславської Ради приурочили також передачу Кримської області зі складу РРФСР до складу УРСР, а також перейменували місто Проскурів на Хмельницький і перенесли до нього обласний центр Кам’янець-Подільської області, яка також змінила назву на Хмельницьку.

Нагадаємо також, що модерністський монумент – Арку дружби народів у Києві – у 1982 році спорудили теж на честь Переяславської ради і «возз’єднання» України з Росією.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

пам'ять історія київщина срср

Знак гривні
Знак гривні