Заява Міністра закордонних справ України про зменшення обстрілів на Донбасі суперечить фактам

На офіційному сайті посольства України у Німеччині вчора, 17 вересня, вийшла публікація перекладу інтерв’ю Міністра закордонних справ України Вадима Пристайка популярній німецькій газеті “Die Welt”. Волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm провели факт-чекінг заяв високопосадовця та помітили ознаки маніпуляції щодо значного зменшення кількості обстрілів на Донбасі з боку РФ і кількості загиблих відповідно.

В опублікованому тексті інтерв’ю журналіст газети “Die Welt” запитує: “Чи бачите Ви якусь готовність зі сторони Кремля до деескалації?“ Фактчекінг Інформнапалм:

У відповідь на запитання Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко зазначає: “Ми бачимо перші, попередні ознаки цього. Ми зробили кілька кроків в односторонньому порядку з нашої сторони, щоб припинити вогонь, і ми запропонували припинення обстрілів на сезон збору врожаю. Для цього ми відводимо військових від прямої лінії фронту в трьох тестових зонах і хотіли б поширити це на весь фронт. Але постійно здійснюються провокації з того боку, проти яких наші солдати мають захищатися. Зрештою, частотність бомбардування* значно впала, і кількість загиблих відповідно поменшала“.

*Мабуть, під “бомбардуванням” міністр мав наувазі обстріли з мінометів та артилерії, хоча зазвичай це слово використовується для позначення авіаударів, які на Донбасі наразі не відбуваються.

Чи справді стало “менше обстрілів” і “менше загиблих”?

Вадим Пристайко підкреслює, нібито частота обстрілів впала, і гинути на фронті стало менше людей. Ці заяви не корелюють із дійсністю.

Волонтери InformNapalm з самого початку “перемир’я”, з 21 липня 2019, проводять порівняльний аналіз звітів СММ ОБСЄ та прес-центру ООС про кількість обстрілів з боку російських окупаційних військ. Ми постійно виявляли факти заниження даних у офіційних звітах ООС, які на 30-80% відрізнялись від звітів ОБСЄ при умові розрахунків, проведених за єдиною методологією.

Також не стало менше загиблих. Видання “Новинарня” видає щомісяця таймлайн втрат ЗС України на Донбасі з поіменним списком. З цієї інфографіки можна побачити, що кількість втрат постійно коливається. При цьому ніякого значного зменшення кількості загиблих українських воїнів, навіть після оголошення “перемир’я” та односторонніх дій з боку української сторони, не відбувається.

Крім того, 17 вересня на 27-й доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні представили дані, за якими у період з 16 травня по 15 серпня 2019 року внаслідок бойових дій на сході України загинули 8 цивільних громадян. 60 – отримали поранення, серед них 9 – діти.

Висновок

Схоже, що заяви Міністра закордонних справ України Вадима Пристайка для німецької газети “Die Welt” не зовсім корелюють із справжнім станом речей на фронті. Росію в цих заявах намагаються представити не як агресора, а як сторону, що може прагнути де-ескалації на Донбасі. Це не відповідає дійсності. В результаті європейським партнерам замилюють очі і створюють “теплу ванну” для подальших кроків послаблення тиску на Кремль. Можливо, такі заяви приємно читати німецьким політикам, але вони не наближають Україну до перемоги, а навпаки – можуть лише сприяти капітуляції на умовах Москви.

Нагадаємо, що вчора, 17 вересня, відомі громадські діячі та волонтери звернулись до президента України з вимогами не допустити капітуляцію. До відкритого звернення також приєдналися і волонтери міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm. У зверненні були окреслені чіткі “червоні лінії” для зовнішньої та внутрішньої політики, яких слід дотримуватись керівництву держави в контексті захисту суверенітету та інтересів України.

війна говорильня пристайко

Знак гривні
Знак гривні