В'ятрович розповів, що встиг зробити до звільнення. Сьогодні активісти прийдуть йому дякувати

Кабінет міністрів України 18 вересня звільнив голову Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, який обіймав цю посаду від березня 2014 року. Подякувати йому прийдуть на шосту вечора.

"Я завершив. Завершив свою каденцію як посадовець, який відповідав за державну політику національної пам’яті. Ставив амбітні цілі і втілив практично всі завдання, які ми сформулювали разом із командою, громадськістю, партнерами-політиками і вищим керівництвом країни."

Так пише сам звільнений голова УІНП в колонці для Радіо Свобода.

Декомунізація

Декомунізація публічного простору в Україні відбулася. Мій син – і всі наші діти – більше не підуть у школу вулицями імені вбивць і не читатимуть в підручнику захоплюючу неправду про тюрму народів.

Ціна свободи завжди висока, і – як не дивно – глянути правді у вічі іноді найважча з вимог до вільної людини.

Україна, як інші вільні країни Європи, нарешті подивилася.

І засудила комуністичний і нацистський режими як однакове зло.

Це засудження – крок політичний, але політики там обмаль.

Відкриття архівів радянських спецслужб

Це насамперед спосіб втамувати біль мільйонів і наше спільне прагнення справедливості. Тож ми відкрили всі без винятку таємні документи радянських спецслужб. Щоб кожен міг знайти загублених близьких і кожен міг дізнатися: чому важливо засудити репресії. Щоб вирвані з родин, вигнані з дому, позбавлені хліба, свободи і гідності повернулися. Бо тільки там, де пам’ятають загиблих, будуть ті, хто захищає живих.

Відкривши архіви і визнавши борцями за незалежність тих, хто боровся за свободу, Україна пішла далі: розпочала нову реабілітацію, за власним законом, а не за куцими правилами пізнього совка. В часі війни на Донбасі ми визнали солдатами тих, хто збройно захищав свободу українців у минулому столітті. Ми планомірно повертаємо їм їхнє добре ім’я. Більшості – посмертно.

Відтепер і вони, і сучасні воїни мають спільне свято: день захисників України 14 жовтня. На свято Покрови, українського козацтва, армії УНР, УПА та ЗСУ.

Майдан і війна

Оновлений календар державних свят молодої держави має на меті нагадувати, що в нашого народу тисячолітня історія.

І ми ніколи не здавалися. Найближчим прикладом цього став Майдан та нинішня війна. Оцінити вагу внеску героїв Небесної сотні та сучасних захисників України – справа вже наступних поколінь, наше завдання – зберегти свідчення й пам’ять.

Спорудження Меморіалу Небесної сотні розпочалося, і я вірю – буде завершене найближчим часом.

Музей Майдану, Архів національної пам’яті, регіональні філії, Національна комісія з реабілітації жертв репресій – інституційні проекти Інституту – покликані творити інфраструктуру пам’яті.

"А я продовжу писати історію. Повертати голос – право сказати від свого імені – тим, кого ворог позбавив усього. Всього, крім нас, їхніх нащадків, які пам’ятають."

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

в'ятрович срср пам'ять уряд історія

Знак гривні
Знак гривні