Зеленський планує суттєво збільшити повноваження ДБР, яке звинувачують у залежності від Портнова

Уже з нового року правоохоронна система країни може радикально змінитися. У будь-якому разі, те, з яким завзяттям і з якою швидкістю депутати напрацьовують зміни до законодавства, наочно це демонструє. А працювати для цього вони готові навіть понаднормово.

Про це пише Тетяна Бодня для Цензора у статті Звільняй і володарюй: Зе Рада змінює правоохоронну систему під президентску верткаль.

Наприклад, ДБР: очевидно, що депутати цілком віддають собі звіт у тому, якими можуть бути наслідки, якщо їхній законопроект буде проголосований. У всякому разі, "в роботу" вони його запустили, проголосувавши на вечірньому засіданні комітету за те, щоб включити цей документ до порядку денного другої сесії.

Згідно з документом, ДБР перетворюється з центрального органу виконавчої влади на державний правоохоронний орган, і більшу частину питань директор зможе вирішувати самостійно, без узгодження з Кабміном. У тому числі створювати додаткові управління і збільшувати штат. Але таких додаткових управлінь, створених з ініціативи директора, не повинно бути більше десяти. Яка логіка криється саме в цій цифрі, неясно. Як і те, в яких областях вони з'являться і скільки співробітників туди будуть набирати.

Законопроект також позбавляє керівника бюро від необхідності радитися зі своїми заступниками, оскільки обов'язкове колегіальне прийняття рішень хочуть скасувати. Більше того, він дає право директору звільнити нинішніх заступників без подання зовнішньої конкурсної комісії, яка їх обирала.

Співробітники бюро зможуть працевлаштуватися, лише пройшовши конкурс, але порядок такого конкурсу затверджується директором. А звільняти співробітників цього відомства зможуть за рішенням або директора бюро, або керівника апарату директора.

Також передбачається, що самого директора бюро обиратиме конкурсна комісія. Але не варто забувати, що в парламент внесено ще один документ, який безпосередньо стосується Держбюро розслідувань. У ньому прописана зовсім інша процедура. Цей законопроект передбачає звільнення і призначення голови бюро президентом. Причому, зі зміною відповідної статті Конституції. Так що, схоже, все йде до того, що президентська вертикаль ще більше зміцниться.

Народний депутат від партії "Голос" Ярослав Юрчишин також розповів, що законопроект про внесення змін до закону про Вищий антикорупційний суд, за який сьогодні Рада проголосувала в другому читанні, дозволить зменшити навантаження на суддів Антикорупційного суду зі 100 справ до 10-12. Раніше сьогодні Рада схвалила правки Зеленського до закону про Антикорупційний суд. Це рішення підтримали 323 народні депутати.

Також у проекті нового Бюджету пропонується збільшити фінансування ДБР на 70%

Від Текстів: нагадаємо, що опозиція регулярно звинувачує ДБР у тому, що керівництво Бюро тісно, але неформально співпрацює з Андрієм Порновим, колишнім чиновником адміністрації Януковича і другом олігарха Коломойського

Рада узурпація зеленський дбр

Знак гривні
Знак гривні