Не фантастика: вчені пропонують ліфт на Місяць. Точніше, з Місяця вниз до Землі

Математика показує, що це буде досить дешево, аби вкластися в "примху одного мільярдера". Якихось кілька мільярдів.

Ілюстративне фото – насправді ліфт не торкатиметься Землі

Поки всі – від NASA й Джеффа Безоса з Amazon і до Ілона Маска зі SpaceX – думають про ракети, відновлено концепцію "ліфта", який поєднає Землю з Місяцем.

Вчені назвали концепцію Spaceline – Космічна лінія. Дослідження астрономів-математиків з Columbia University, яке цитує видання Observer, пропонує побудувати ліфт не з поверхні Землі, а, навпаки, з поверхні Місяця. Він має доходити до геостаціонарної орбіти (бизько 40 тисяч кілометрів над поверхнею нашої планети), де об'єкти начебто "зависають", рухаючись водночас із рухом самої Землі.

Місяць, як відомо, завжди обернений одним боком до Землі. На Місяці також немає атмосфери й, відповідно, бурь.

А те, що ближній край ліфта "зависне" над однією точкою, дозволить зберегти ліфт нерухомим. Крім того, гравітації Землі й Місяця та край на геостаціонарній орбіті урівноважать ліфт, дозволивши зробити його менш масивним.

Математика показала, що найпростіша версія місячного ліфта – це металевий кабель, тонший за олівець, із вагою близько 40 метричних тонн. Цілком у межах ваги, яку може вивести на орбіту наступна ракета SpaceX:


Майбутній місячний Starship повинен підіймати сорок тонн у космос. Як еволюціонували ракети SpaceX (ФОТО)

Starship, який уже розробляється

Весь проєкт коштуватиме кілька мільярдів доларів. "У межах примхи окремого мотивованого мільярдера", – жартують учені.

На ракеті доведеться підлітати лише до "якоря" ліфта на геостаціонарній орбіті – звідки можна буде пересісти на роботизований транспортний засіб, який опускатиме людей уже на Місяць. І потім підійматиме звідти у зворотньому напрямку, в бік Земної кулі.

Математична модель

Математична модель з усіма формулами тут

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

наука майбутнє краса математика космос

Знак гривні
Знак гривні