Коли не працює система. В Маріуполі застрелили бойовика, якого суд звільнив під домашній арешт (ФОТО)

У понеділок, 16 вересня, в Маріуполі Донецької області знайдено мертвим одного з найманців РФ, якого 9 вересня суд відпустив під домашній арешт. Це непрямий наслідок того, що після інавгурації Зеленського Конституційний Суд визнав неконституційною норму Кримінально-процесуального кодексу, за якою запобіжним заходом для підозрюваних у злочинах про державну зраду може бути тільки арешт (за лінком пункт 19). Як і передбачалося, суди на власний розсуд почали відпускати небезпечних терористів та російських шпигунів під домашній арешт, заставу чи підписку про невиїзд.

"16 вересня об 11:50 у місті Маріуполь у під'їзді багатоповерхового житлового будинку на сходовому майданчику знайдено мертвим з вогнепальними пораненнями громадянина Джумаєва, 1991 р. н. Інші дані про загиблого та обставини події з'ясовуються", - повідомляє видання Лівий берег.

"Сьогодні, 16 вересня, на вул. Воїнів-визволителів у Лівобережному районі Маріуполя розстріляли Романа Джумаєва. Рівно об 11.36 у квартирі багатоповерхового будинку на вул. Воїнів-визволителів був розстріляний найманець РФ "ДНР" Джумаєв. Невідомі подзвонили в двері квартири, де жив Роман Джумаєв, і розстріляли його впритул. За даними медиків, на тілі виявлено численні вогнепальні рани. Чоловік помер до приїзду "швидкої"", - пише також і місцеве видання 0629.

"Сьогодні у нас, в Маріуполі, сталась надзвичайна подія. Вбито бойовика Джумаєва , який був "випущен нашим судом под домашний арест". Коли не працює система, працює нація!!! Це був мій особистий ворог! Коли його звільнили вперше українські судді, для мене як військового волонтера це був шок! Впродовж останнього року ми робили все задля того, щоб вбивця наших "кіборгів " поніс відповідне покарання", - зазначила волонтерка з Маріуполя Галина Однорог, яку цитує Цензор.

"Але система працює інакше. Після того, як його звільнили під домашній арешт, ми написали лист до Адміністрації Президента України з проханням внести доповнення в рішення Конституційного суду від 24.06. 2019. Але, на жаль, і досі відповіді не отримали. Тож маємо те, що маємо! І як би це страшно не звучало, але я хочу подякувати тим, хто це зробив. Бо мені особисто надходили погрози від нього, від його мами, і мені було небезпечно перебувати поруч із убивцею наших "кіборгів" в одному місті. Мабуть, треба суддям думати, кого і куди вони відпускають. Не все можна купити за гроші! Пам'ятаємо!!! Не пробачимо!!!" - резюмувала Однорог.

Попередня історія Джумаєва

Роман Джумаєв воював на боці бойовиків у бандформуванні "П'ятнашка": восени 2014 року - під Донецьким аеропортом, взимку 2015 року - у Дебальцевому.

Після цього маріуполець Джумаєв втік до Білорусі, де роздавав місцевим журналістам хвалькуваті інтерв'ю, в яких розповідав про свої "подвиги", а коли в Білорусі почали порушувати питання про депортацію бойовика, змушений був повернутися в Україну.

Джумаєва було затримано 18 вересня 2017 року у Мар'їнському районі, коли він спробував перетнути лінію розмежування з боку ОРДЛО.

4 січня 2018 року кримінальне провадження за обвинуваченням Джумаева було передано в Мар'їнський районний суд Донецької області, а вже 3 травня 2018 року цей суд відпустив бойовика під домашній арешт.

Повторно бойовика затримали вже в грудні минулого року (за напад на поліцейського). Тільки після цього бойовику знову визначили запобіжний захід - утримання під вартою.

13 серпня Маріупольський суд відпустив під домашній арешт двох найманців "ДНР", які брали участь у штурмі Донецького аеропорту й обстрілах Мар'їнки. Одним із них був Джумаєв.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

суд донеччина кримінал тероризм

Знак гривні
Знак гривні