Лідер фінно-угорського народу ерзя, який прагне незалежності від Росії, склав присягу своєму народу в Києві (ФОТО)

У київському Будинку профспілок відбулась урочиста церемонія приведення до присяги нового лідера ерзянського національного руху - ним став Сиресь Боляєнь (також відомий як Олександр Болькін).

13 липня, в Ерзяно-Мокшанії (Республіці Мордовія) відбувся Раськень Озкс – родове моління ерзянського народу. Крім церемоніальної, Раськень Озкс відіграє важливу суспільну роль. Напередодні моління збирається Рада старійшин – Атянь Езєм, яка обговорює найважливіші проблеми життя народу. На період до проведення наступного Раськень Озкс члени Атянь Езєм таємним голосуванням обирають головного старійшину – Інязора. Попередній лідер ерзя обирався шість разів поспіль. Але цього разу обрали Сиреся Боляєня.

З огляду на загострення політичних репресій проти активістів національних рухів в Російській Федерації, ерзя ухвалили рішення провести церемонію інавгурації нового Інязора на еміграції – в Україні.

Сиресь Боляєнь (також відомий як Олександр Болькін) – ерзя, громадянин України, ерзянський поет, голова товариства ерзя в Україні «Erźań val» («Ерзянське слово»). Народився в російсько-ерзянській родині у Саранську. Мати — росіянка, батько — ерзя. У 1978 році переїхав до України, служив на Житомирщині. Згодом пішов на навчання до Київського інституту ВПС. Познайомився з В'ячеславом Чорноволом, який вплинув на формування ерзянських національних поглядів Сиреся:


Ерзянські підпільники. У Києві активісти з Поволжя та Уралу започаткували рух за незалежність своїх республік

Ерзя – фіно-угорський народ, що мешкає в Поволжі, переважно в Республіці Мордовія, Нижегородській, Пензенській, Оренбурзькій та Самарській областях. Загальна чисельність – близько півмільйона осіб. З них в Республіці Мордовія близько 250 тис осіб.

Ведуча церемонії виступала ерзянською, також здійснювався послідовний переклад усіх виступів українською мовою. Присутні вшанували хвилиною мовчання удмуртського вченого Альберта Разіна, який 10 вересня, на знак протесту проти політики русифікації, учинив самоспалення біля будівлі Державної ради Удмуртії:


Помер учений, який здійснив акт самоспалення в російській Удмуртії через мову (ФОТО)

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

мова ерзя росія

Знак гривні
Знак гривні