США розблокували 400 млн доларів для військової допомоги Україні

Адміністрація США зняла блокування майже 400 мільйонів доларів, призначених для військової допомоги Україні. Раніше таке блокування було запроваджене для перевірки використання цих коштів.

Ці кошти розподілені в рамках декількох програм – «Ініціатива безпекової допомоги Україні» та «Міжнародне військове фінансування»:

“… безпекова допомога передбачає 250 млн. дол. США з бюджету Пентагону в рамках програми «Ініціатива безпекової допомоги Україні», 115 млн. дол. США в рамках програми Державного департаменту США «Міжнародне військове фінансування» з бюджету 2019 року, а також 26,5 млн. дол. США за цією ж програмою з бюджету 2018 року. Загалом – 391,5 млн.дол. США”, – йдеться в повідомлені посольства США в Україні, що його цитує Український мілітарний портал.

Допомога обсягом 141,5 мільйона доларів за програмою «Міжнародне військове фінансування» включає виділення грошей на військову техніку та різноманітне озброєння для української армії, як, наприклад, снайперські гвинтівки та гранатомети.

Як відзначає журналіст видання Defense News Джо Гульд, рішення адміністрації США про розблокування призначених для оборонної допомоги Україні коштів ухвалено на тлі підготовленої у Сенаті поправки сенатра-демократа Ричарда Дурбіна, яка пропонувала утримати частину фінансування адміністративних витрат Міноборони США. Поправка, як твердить журналіст, мала на меті підштовхнути адмінстрацію Трампа швидше розібратись із питанням призначених Україні коштів.

У серпні стало відомо, що Трамп доручив здійснити перегляд коштів з метою пересвідчитись, що вони використовуються у відповідності до інтересів США, в зв'язку з чим відбулось блокування військової допомоги Україні.

Через затримку, спричинену цим переглядом, “Міноборони США буде дуже складно використати виділені 250 мільйонів доларів протягом 2-х тижнів, які лишились до часу, коли закінчиться термін, відведений на використання цих коштів”, адже 30-го вересня добігає кінця фіскальний рік у США, а передбачені у держбюджеті кошти мають бути використані до цієї дати.

Наприкінці серпня Міністерство оборони США завершило аналіз програми щодо виділення 250 млн доларів на війському допомогу для України на наступний 2020 фіскальний рік, що починається з 1 жовтня.

Відповідно до аналізу, Пентагон визнав за необхідне виділення Україні військової допомоги.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

армія сша зброя

Знак гривні
Знак гривні