Сатурн-2019: телескоп Габбл зняв нове запаморочливе фото гіганта з кільцями (ФОТО)

Цю фотографію знято 20 червня 2019 року:

Клікніть для збільшення

NASA спільно з European Space Agency показали цей новий портрет Сатурна 12 вересня. Зняв його телескоп Габбл 20 червня цього року, - пише Space.com.

Планети фотографують щороку під час максимального наближення - і не для краси: вчені вивчають погоду, пори року й інші можливі зміни з метою виявити певні закономірності.

Наприклад, якщо для стороннього глядача важить просто краса цього знімка - вчених більше цікавить загадковий шестикутник біля північного полюса. Поки що неясно, чому швидкий рух газів тут утворює не еліпсоїд, а саме шестикутник. Вперше його зняв зонд Кассіні ще в 2007 році - й шестикутник досі на місці.

На південному полюсі подібного шестикутника нема. Там натомість - отаке восьмитисячокілометрове в діаметрі "око Саурона":

Знімок зонду Кассіні, 2006 рік

На свіжому ж знімку 2019 року астрономам також добре видно чотири з 62 супутників Сатурна. Ось, space.com обвів їх і назвав для неспеціалістів:

"Знімки планет вищої якості, ніж телескоп Габбл, можуть дати лише фотографії з кораблів, які підлітають до цих тіл, - ідеться в повідомленні NASA та Європейського космічного агенства. - Однак Габбл має одну перевагу над зондами: він дивиться на одні й ті самі об'єкти періодично й спостерігає їх упродовж значно тривалішого періоду".

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

наука краса космос

Знак гривні
Знак гривні