Одна тисячна відсотка блискавок - суперрозряди, багатотисячно сильніші за звичайні. Причина їх існування незрозуміла, - Science

Блискавки характерні для літньої грози, й саме влітку вони б'ють найчастіше. Однак найсильніші блискавки насправді стаються в листопаді-лютому, й найбільше таких суперрозрядів стається над північною Атлантикою. Суперрозряди, згідно з останніми дослідженнями, можуть бути в тисячу разів сильніші за середні, і значно частіше б'ють над океаном, а не над землею.

Про це пише Science, журнал Американської Асоціації Просування Науки.

Вчені використали мережу з близько ста станцій, розташованих на шістьох континентах, які виявляють блискавки в небі. Станції "слухають" радіохвилі в діапазоні 3-30 кілогерц.

За останні вісім років записано дані про два мільярди блискавок.

Блискавки з силою понад мільйон джоулів позначалися як "суперрозряди" (“superbolt”).

Всупереч стереотипам, виявилося, що більшість суперрозрядів стається в листопаді-лютому, й більшість із них б'ють над океаном - що здивувало, бо 90% блискавок загалом б'ють над землею.

Вчені не впевнені, що спричиняє ці суперрозряди: загалом їх менш ніж одна тисячна відсотка від усіх блискавок на планеті.

Більшість усіх суперрозрядів за період спостережень сталися в кінці 2013 року, потім у 2014 році. Наразі вчені намагаються з'ясувати, чи пов'язано це з плямами на сонці та посиленням космічної радіації. Наразі висновків нема.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

наука краса космос

Знак гривні
Знак гривні