Експерт зі США закликає не переоцінювати значення обміну для воєнної ситуації

День обміну незаконно ув’язнених українських заручників Кремля - щасливий для багатьох українців, однак треба бути обережними з інтерпретацією його як кроку до завершення війни.

Про це старший директор Центру Байдена (США) Майкл Карпентер написав на своїй сторінці у Twitter, - передає Укрінформ.

“Насамперед, варто порадіти за українців, яких незаконно утримували у російських в’язницях, а також за їхні сім’ї. Дехто з цих нещасних був відправлений гнити у тюрмах аж до Сибіру, як Сенцов”, - зауважив Карпентер.

Експерт відзначив, що “цілковито розуміє” фрустрацію родин жертв МН17 через видачу РФ Володимира Цемаха, але виправдовує рішення України, оскільки в іншому разі обмін міг не відбутися.

“Україна, схоже, намагалася утриматися від видачі Володимира Цемаха, який командував підрозділом протиповітряної оборони, залученим до збиття МН17. Але Росія наполягала на включенні його до списку, погрожуючи зірвати домовленості, якщо він не був би їхньою частиною”, - пояснив він.

Карпентер також закликав не переоцінювати перспективи подальшого прогресу у мирному процесі.

“Я раджу бути дуже обережними з інтерпретаціями цієї події як кроку до завершення війни. Серпень був одним з найкривавіших місяців на Донбасі за довгий час. Більше того, жодна країна не заохочує Путіна до деескалації”, - зауважив Карпентер.

Експерт вкотре розкритикував рішення президента США Дональда Трампа про скорочення Європейської ініціативи стримування та замороження коштів безпекової допомоги Україні.

“Ці рішення Трампа дають Путіну саме те, чого він хоче - без жодної поступки з боку Кремля. Це навряд чи наближає до вирішення (конфлікту - ред.). Але сьогодні все одно щасливий день”, - підсумував він.

Нагадаємо, Нідерланди повідомили, що допитали колишнього бойовика угруповання "ДНР" Володимира Цемаха у справі МН17 перед передачею його РФ.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

донеччина сша кремль росія луганщина опініон агресія репресії війна

Знак гривні
Знак гривні