Саміт у Нормандському форматі несе ризики для України, вважає дописувач Atlantic Council

Україна має дуже обережно ставитись до ідеї проведення саміту в рамках Нормандського формату, пише брюссельський аналітик Віллем Алдершоф, колишній співробітник Європейської Комісії, аналізуючи політичну динаміку в Європі.

2 вересня дипломати Франції, Німеччини, України та Росії провели зустріч в Берліні, щоб почати планувати саміт із вирішення конфлікту в Україні після того, як всі чотири країни засвідчили свою зацікавленість у його проведенні.

Однак саміт може не піти на користь Україні через політичну ситуацію в країнах-учасницях, а також через невдалі, на думку Алдершофа, формулювання другого мінського протоколу.

Другий мінський протокол, укладений 12 лютого 2015 року, "став суперечливим поєднанням розмитих формулювань стосовно Росії та зобов'язань, які примусово були накладені на Україну без строків або логічного порядку кроків".

Іншим негативним фактором є зміни в політиці Франції та Німеччини стосовно Росії. Канцлер Німеччини Анґела Меркель вже не може займати стосовно Путіна таку саму жорстку позицію, як і в 2015 році, через зменшення її підтримки всередині країни і через те, що партнери партії Меркель по коаліції – соціальні демократи – виступають за покращення відносин з Росією, вважає експерт.

Алдершоф звертає увагу на повернення Росії до ПАРЕ – ініціативу, яку підтримали французи та німці, а також на політику президента Франції Еммануеля Макрона стосовно Путіна. Макрон провів переговори з Путіним перед засіданням Великої сімки у Франції минулого місяця, що відкрило можливість для обговорення повернення Росії до об'єднання, – передає Голос Америки.

Макрон, на думку аналітика, вважає свою роль у саміті дуже успішною й прагне продемонструвати подальші досягнення в міжнародній політиці, провівши саміт Нормандської четвірки.

"Через слабку позицію Меркель і через те, що від Володимира Путіна не вимагатимуть справжніх поступок, недосвідчений український президент найімовірніше підпаде під тиск західних партнерів", – пише Алдершоф і зауважує, що в результаті переговорів позиція України може послабитись.

Зеленський все ще може досягти успіху, якщо чітко дотримуватиметься вимог України стосовно виведення збройних формувань з Донбасу, військового устаткування, роззброєння та інших.

Однак те, що ситуація в Німеччині, Франції та Росії розвивається не на користь Зеленського, і те, як Зеленський поводиться щодо питання обміну полоненими, свідчить, що "є серйозні підстави для найбільшої обережності", – робить висновок експерт.

донеччина німеччина франція луганщина війна

Знак гривні
Знак гривні