Гривня продовжує найшвидше дорожчати відносно долара (ІНФОГРАФІКА)

Українська гривня вже впродовж восьми місяців утримує першість за темпами зміцнення до долара. Ми вирішили порівняти графіки для гривні та валют деяких сусідніх країн.

Про зміцнення пише видання Ліга. Графіки ми побудували за допомогою інструментів гугл. Оскільки ми в Україні звикли рахувати "скільки гривень коштує один долар", а не навпаки - то й графік побудовано відповідно. Показано відносне падіння курсу долара - це те саме, що відносне зрозстаня курсу гривні.

Всі графіки - за рік

Ми можемо побачити, що не просто "долар падає", а саме "гривня росте": наприклад, по відношенню до польского злотого долар зараз зростає (тобто злотий падає).

Схоже, гривня також нарешті справді відв'язалася від російського рубля (раніше графіки для української й російської валют - згадаймо навіть падіння обох у 2014 під час найгарячішої стадії війни - були доволі схожі). Тепер ми бачимо, що долар падає по відношенню до гривні (тобто гривня відносно росте) - але от із рублем ситуація в останні місяці зовсім інакша:

Про те, що це не "долар падає", а справді "гривня росте" - свідчить і те, що долар водночас зростає по відношенню до євро:

Ну і красномовно видно, як євро падає щодо гривні - тобто, те саме "гривня росте":

Чому так відбувається й чому не падають ціни?

Гривня була недооцінена раніше, - писав The Economist

Крім того:

Індекс Бігмака свідчив: гривня - одна з найбільш недооцінених валют світу (ІНФОГРАФІКА)

І нарешті:

Для тих, хто раптом думає, що це якось пов'язано з Зеленським: гривня ще у 2018 очолила список валют за темпами зростання (ГРАФІК)

Ще трошки більше про причини, а також порівняльні графіки за коротший період - на Лізі (російською).

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

світ інфографіка фінанси валюта

Знак гривні
Знак гривні