Протести в Гонконгу перемогли: влада відкликає законопроєкт, через який вони почалися

Голова адміністрації Гонконгу Керрі Лам офіційно відкликала законопроєкт про екстрадицію правопорушників за запитом Пекіна до материкового Китаю, унаслідок якого вже майже три місяці тривають протести в країні, що частково перебуває під владою Китаю.

“Насильство, що триває, завдає шкоди основам нашого суспільства, особливо верховенству закону… Уряд офіційно відкликає законопроєкт, щоб повністю заспокоїти громадськість”, – сказала Лам, яку цитує Новинарня.

Лам закликала протестувальників відмовитися від насильства та підтримати “діалог” із урядом.


Тітушки та зростання насильства. Чому протести в Гонконгу дедалі більше нагадують Майдан (ФОТО, ВІДЕО)

“Давайте замінимо конфлікти на розмови та давайте шукати рішення… Ми повинні знайти способи подолати невдоволення в суспільстві”, – сказала Лам.

Таким чином, буде виконана одна з п’яти вимог протестувальників, які вже 13 тижнів висловлюють своє невдоволення щодо суперечливого законопроєкту.

Масове обурення громадян Гонконгу та початок протестів спричинив розгляд поправок до закону про екстрадицію правопорушників за запитом Пекіна до материкового Китаю.

Попри те, що 15 червня голова адміністрації Гонконгу Керрі Лам оголосила про призупинення розгляду законопроєкту про екстрадицію до КНР, протести не вщухли. Мітингувальники почали вимагати відставки Керрі Лам та розслідування дій поліції під час демонстрацій. Хвиля протестів, що тривають з червня, вже призвела до значних втрат для економіки Гонконгу, насамперед для туристичної та транспортної галузей.

26 серпня поліція Гонконгу вперше застосувала вогнепальну зброю під час жорстких сутичок із демонстрантами в районі Цуен Ван у материковій частині міста.

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

протести гонконг

Знак гривні
Знак гривні