Вже не фантастика. Вчені успішно створили штучні спогади - поки що у тварин, однак етичні наслідки серйозні

Вчері успішно створили хибні спогади, наразі у тварин. Постання науки маніпуляції пам'яттю, звісно, піднімає серйозні соціальні й етичні питання.

Про це пише Scientific American.

Звісно, навіть наукова стаття в такому виданні неминуче згадує фільм "Вічне сяйво чистого розуму", - але зараз це вже перестає бути фантастикою.

Спогади є суттєвими для відчуття людини собою - і маніпуляція ними є, по суті, створенням дещо іншої людини.

Вчені продемонстрували, що маніпулючи окремими ділянками мозку за допомогою електродів, можна відокремити конкретні спогади й повністю заблокувати їх - або навпаки, створити спогади про те, чого не було.

Наприклад, спогади про чуттєві речі можна створити, стимулювавши ділянки мозку, що відповідають за певні смаки, кольори тощо.

Зараз це перебуває на зародковій стадії - вчені кажуть, що, наприклад, в майбутньому вони зможуть долати таким чином тривалі травматичні спогади, що не зникають (частково лікуючи посттравматичний синдром). Але з багатьох творів мистецтва - від шпигунських романів і до психодрам - ми розуміємо, які це потенційно може мати наслідки.

Що є зараз?

Вчені створили природну пам'ять у мишей - запах вишневого цвіту асоціюється з ударами по лапах, яких миші уникають, переходячи з одного боку тестової камери до іншого, де пахне кмином.

Кожен запах пов'язано з певною хімічною речовиною, яка його насправді й видає.

Вчені виявили, що кожна з цих речовин активує окремий тип рецептора на нюхових нервових клітинах.

За допомогою технічно непростих технологій ті самі клітини було активовано штучно.

Після цього миші, які не мали природної пам'яті, так само почали тікати від запаху вишневого цвіту, який означає біль, та бігти до запаху кмину, який означає безпеку.

Очевидно, що це лише перший крок, який має величезний потенціал - так само можна виявити ділянки та штучно стимулювати мозок щодо різних хімікатів, створювати штучні страхи чи бажання тощо. Реклама, парфуми, шпигунство, маніпуляції натовпом за допомогою запахів, як у "Прекрасному новому світі" Гакслі - лише перше, що спадає на думку.

Технічні деталі англійською

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

хімія наука технології етика майбутнє

Знак гривні
Знак гривні