Сенсорна кнопка для уникнення кнопкодавства готова - але нова влада вважає її недоцільною

Екс-спікер ВР Андрій Парубій повідомив, що система голосування у Верховній Раді з використанням сенсорної кнопки готова до експлуатації - але представники нової влади кажуть: є сумніви щодо доцільності.

Андрій Парубій підкреслює, що застосування сенсорної кнопки буде залежати від політичної волі нового керівництва.

"Сенсорна кнопка працює, апарат зробив усі необхідні дії, і програмне забезпечення, і фактично вона сьогодні працює. Але вже нове керівництво Верховної Ради нової каденції ухвалюватиме рішення: користуватимуться сенсорною клавішею, персональним голосуванням або тим способом, яким користувалася діюча каденція", - сказав Парубій.

При цьому Парубій зазначив, що необхідності вносити зміни до Регламенту Верховної Ради немає.

Він також зауважив, що всі технічні умови виконано, і введення системи залежатиме від політичної волі.

Але чи є воля?

У партії "Слуга народу" не бачать технічних і юридичних можливостей для введення сенсорної кнопки для голосування у Верховній Раді напередодні першого засідання парламенту нового скликання.

"Відносно питань, пов'язаних з введенням цієї кнопки. Для нас принципові дві речі. Перше - ця кнопка повинна мати технічну гарантію. Тобто технарі, які її впроваджують, повинні дати гарантії, що те, як голосують, відповідає тому варіанту, який на табло . Друге - вона повинна мати юридичні гарантії, це повинно бути прописано в процедурі Регламенту Верховної Ради ", - заявив представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук.

Виявляється, голосування без кнопкодавства ще й незаконне?

Використання сенсорної кнопки як обов'язкового елементу під час голосування народних депутатів України поставить під сумнів легітимність усіх прийнятих законів народними депутатами, оскільки зараз її функціонування не передбачено чинним законом "Про Регламент Верховної Ради".

видно, так менш сумнівно

Про це написав у своєму Telegram директор Державного бюро розслідувань (ДБР) Роман Труба.

"Використання сенсорної кнопки поставило б під сумнів легітимність усіх ухвалених законів народними депутатами, адже зараз її функціонування не передбачено чинним Законом "Про Регламент Верховної Ради України". На цьому наголошує і Головне юридичне управління ВР у своєму висновку. Що планували і вже зробили окремі керівники Апарату ВР, чи порушили вони правила експлуатації використання сенсорно-обчислювальної системи - ДБР і встановлює", - написав Труба.

При цьому директор ДБР зазначив, що 23 і 27 серпня "ми приходили не з обшуками, а на огляд, на який отримали дозвіл першого заступника керівника апарату Верховної Ради".

За різними матеріалами Цензора

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

закон Рада курйоз

Знак гривні
Знак гривні