Голова ООН оголошує надзвичайну екологічну ситуацію на планеті, Трамп ігнорує кліматичну панель (ФОТО)

Рівень концентрації CO2 в атмосфері досяг найвищої позначки за всю історію людства.

Генсек ООН Антоніу Гутерреш на саміті "Великої сімки" у французькому місті Біарріц оголосив "надзвичайну кліматичну ситуацію".

Про це йдеться на сайті ООН.

"Згідно з даними Всесвітньої метеорологічної організації, рівень концентрації вуглекислого газу в атмосфері досяг найвищої позначки за всю історію людства: такий рівень концентрації CO2 існував 3-5 мільйонів років тому, тоді і температура була значно вищою, і рівень морів був від 10 до 20 метрів вищим", - сказав генсек ООН.

Гуттереш нагадав також про стрімке танення льодовиків у Гренландії і пожежі в Сибіру, на Алясці, в Канаді, в Гренландії за полярним колом і в Амазонії в червні та липні цього року, що призвело до викидів десятків мегатонн вуглекислого газу в атмосферу.


Арктика у вогні (ФОТО)

"Усе, що відбувається, - це надзвичайна кліматична ситуація. Сьогодні вона набагато гірша, ніж у Парижі [на момент прийняття Паризької угоди з питань клімату в 2015 році]. І наукові дані це підтверджують. Як відзначають експерти Міжурядової групи зі зміни клімату, ми повинні втримати підвищення температури в межах 1,5 градуса за Цельсієм до кінця століття, досягти нульового рівня викидів вуглекислого газу до 2050 року, на 45 відсотків скоротити викиди парникових газів до 2030 року", - заявив голова ООН.

Він підкреслив, що країни повинні докладати більше зусиль для виконання Паризької угоди. Багато з цих обіцянок щодо боротьби зі зміною клімату не виконуються, зазначив Гутерреш. Ба більше, заходів, передбачених цією угодою, вже недостатньо, заявив генеральний секретар.

Президент США Дональд Трамп не прийшов на кліматичну панель саміту "Великої сімки" у Франції, де обговорювали пожежі в Амазонії і зниження викидів вуглеводневих газів. Як повідомляє Associated Press, його стілець за столом переговорів залишився порожнім.


Крім російського Сибіру, продовжуються небачені за масштабом пожежі в Амазонці, тропічних лісах Африки та Індонезії

Генсек ООН Антоніо Гутерріш, який був присутній на панелі, висловив надію, що американці будуть боротися зі зміною клімату, навіть якщо їхній президент цього робити не хоче.

Нагадаємо, Трамп раніше говорив, що не вірить у зміну клімату на планеті й називав це вигадкою китайців. Його рішення вийти з Паризької кліматичної угоди сильно зашкодило глобальним зусиллям зі зменшення викидів.

За матеріалами Лівого берега

екологія оон сша клімат катастрофа абзац

Знак гривні
Знак гривні