Світові ціни на бурштин падають. Українські нелегальні копачі роз'їхалися по будівництвах (ІНФОГРАФІКА)

Середні світові легальні ціни на бурштин упродовж останніх років падають. Дані з низки сайтів, що продавали український бурштин, показують падіння в три рази.

Це означає, що в Україні суттєво зменшився нелегальний видобуток, адже копати стало невигідно. "Нелегальні копачі бурштину поїхали на будівництва в Київ, там тепер заробити можна більше", – говорить еколог Петро Тєстов, який моніторить ситуацію у "бурштинових" регіонах. "

Зауважимо, що на графіці вказано ціни в доларах за кілограм бурштину різного розміру – вони сильно варіюються: чим більше середня вага камінців, тим більше коштує кілограм. Хтось торгує навіть українським бурштином онлайн.

Особливо цінні шматки, в яких усередині є, наприклад, комаха.

На фото – уявний домініканський бурштин, але насправді він блакитного кольору, а балтійський та український бурштин - жовтий та більш дешевий.

Знаменитий кадр з фільму Парк юрського періоду – він став мемом

При цьому навіть National Geographic уже писав про екологічну й соціальну шкоду від нелегального видобутку бурштину в Україні. Писали й ми:

Земляна проказа. Дикий видобуток бурштину перетворює землю на місячний ландшафт (КАРТА)

Як відомо, вчора президент Зеленський літав на гвинтокрилі над Житомирщиною та звільняв начальників поліції бурштинових північних районів. Чому це не допоможе, і що варто робити, читайте в іншому нашому матеріалі:

Чорний бурштин. Які держоргани задіяні та що потрібно зробити, аби припинити нелегальний видобуток

***

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

екологія інфографіка бурштин

Знак гривні
Знак гривні