Воно видає результат - 73% або 146%, як пощастить - і жодного контролю. Чому онлайн-вибори в Україні - небезпечна утопія

Дивитися на приклади таких країн, як Естонія, в Україні поки що не доводиться. Передусім - через міркування безпеки та суспільної довіри.

Про це йдеться в матеріалі Ліги "Коли кожна українська бабуся зможе проголосувати онлайн".

Так, хакер Шон Таунсенд, якого цитує видання, критикує плани "цифровізаторов" Зеленського.

"Як би виглядали електронні вибори в реальному житті? Ви викликаєте кур'єра з найближчої доставки піци. Віддаєте йому паспорт і запечатаний конверт з волевиявленням. Кур'єр сідає на велосипед і їде в чорний-пречерний будинок. Там відкривається віконце, і він туди суне паспорт і конверт, - каже метафорою Таунсенд. - Чорна рука в віконці не бачить, хто його пхає. Що відбувається в чорній-пречерний будівлі, ніхто не знає. Воно видає результат - 73% або 146%, як пощастить".

На його думку, онлайн-система ідентифікує пристрій, а не людину. Спостерігачів в е-виборах немає.

А всі існуючі системи е-виборів - або не анонімні, або не захищені. Системи, в якій би дотримувалися б всі вимоги 71 статті Конституції України, просто немає (стаття передбачає загальні, прямі вибори шляхом таємного голосування).

Шон наполегливо рекомендує не дивитися, наприклад, на естонський приклад "у лоб".

"Естонія - дуже маленька країна, пара районів Києва по населенню, зі своїми особливостями. Там вибори побудовано на повній довірі виборця до ЦВК. Не наш випадок. І система дірява", - резюмує хакер.

Як відомо, у Зеленського анонсують електронні вибори - але при цьому навіть не здатні опрацьовувати звернення до президента онлайн і вимагають надсилати паперові листи:


Така собі держава у смартфоні: замість електронних листів Офіс Зеленського приймає тепер лише паперові

інтернет вибори технології зеленський

Знак гривні
Знак гривні