Тітушки в татушках, які вдають патріотів, напали на Укрінформ. Хто за цим може стояти? (ФОТО, ВІДЕО)

Поліція кваліфікувала як хуліганство напад групи молодиків на учасників прес-конференції "Укрінформу", присвяченої виборам у Донецькій області. Журналісти агенції пишуть, що поліцейські після виклику їхали довго, а коли приїхали не виконували свою роботу, тобто е припинили напад і не заарештували нападаників. Як відомо, 30 липня на прес-конференцію в "Укрінформі" увірвалися молодики у футболках з написом "Традиція і порядок". Подія була присвячена виборам на мажоритарному окрузі №50.

Татуйовані тітушки облили спікерів водою та закидали яйцями.

Молодики вибили двері і вбігли до зали з криками "Сепаратист Аксьонов!". Закидали яйцями самовисуванця Андрія Аксьонова, який перераховував фальсифікації на виборах.

Український досвід переконливо свідчить, що події, подібні до нападу на Укрінформ 30 липня 2019 року, ніколи не бувають спричинені тим, що можна назвати народним протестом. Як правило, за цим стоїть конкретний інтерес того, хто замовляє і фінансує «музику».

Рух “Традиція і порядок» (ТіП) з'явилася в другій половині 2016 року. На відміну від інших праворадикальних груп, “ТіПи” не відносять себе до націоналістів, називаючись “консервативним політичним рухом”.

Лідером ТіПів є 23-річний Богдан Ходаковський (під час погрому прес-залу “Укрінформу” 30 липня його не було помічено), який народився в смт Чоповичі Малинського району Житомирської області. Вищу освіту здобув в НПУ ім. М.П. Драгоманова за спеціальністю “Соціологія”. На цьогорічних парламентських виборах балотувався до Верховної Ради по рідному 66-му округу в Житомирі, набравши 1,4% (спершу йшов під брендом партії “Сила і Честь” Ігоря Смєшка, а згодом — як самовисуванець).

Запитання Укрінформу

1. До спецслужб і правоохоронців. Чому вони й досі не перевірили фактів, які начебто свідчать про сепаратистські настрої й антиукраїнську позицію Аксьонова? Чому проти нього не порушили кримінальних справ саме за це?

2. До «правдорубів». Чому “наїхати” на Аксьонова вирішили саме зараз? Чому не проводили протестних акцій, аби привернути увагу до його персони ЦВК, судів та ЗМІ на етапі реєстрації кандидатів у депутати?

І до ворожки не ходи - отримавши конкретні відповіді на ці запитання, зрозуміємо: чий за інцидентом проглядається “шкурний інтерес”.

Приміром, комусь може бути вигідно таким чином привернути увагу до себе чи відвернути від чогось іншого. Зокрема, й від критичної ситуації, що виникла у цьому — схоже, “найбруднішому” на нинішніх виборах, окрузі.

Адже, погодьтеся акція у середмісті Києва, під прицілом багатьох “центральних” телекамер, апріорі приверне більше уваги, аніж десять подібних вихваток у далекому від мейнстріму політичного життя країни Добропіллі...

“Напад організованої групи молодиків на Укрінформ - не перший і, на жаль, мабуть, не останній подібний інцидент. Такого штибу атаки уже стали “фішкою” для численних парамілітарних організацій, діяльність яких українським законодавством належним чином не унормована, - наголошує в коментарі Укрінформу політолог Володимир Фесенко, - а для багатьох це справді непоганий шанс “заявити про себе”. Натомість правоохоронні органи, на жаль, у подібних випадках поводяться доволі пасивно. Тому, як державна агенція, ви маєте звернутися до Президента, уряду, МВС з вимогою негайно розслідувати усі обставини і покарати винних. Також учасники погрому чи їхні “патрони” мають заплатити за зіпсоване майно, адже йдеться про збитки, заподіяні державі.”

Єдиний позитив, який (але — не гарантія) може принести обурливий інцидент, це те, що державний статус Укрінформу, сподіватимемося, нарешті підштовхне правоохоронців до рішучих дій. Бо журналістській спільноті, як-то кажуть, уже допекло. “Нинішня атака на провідне інформагентство, розташоване у центрі столиці, стала можливою через системну безкарність за атаки на журналістів в Україні, - написав у Фейсбук голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко. Він переконаний: “Публіка, яка залякує журналістів, та її наймачі мають отримати належний опір від силовиків”.

“Це тиск на засоби масової інформації, тиск на державну інформаційну політику. І заплющувати очі на це не можна, - погоджується політичний експерт Володимир Фесенко, - тим паче, що в умовах гібридної війни може виявитися, що за подібними акціями стоять не лише вітчизняні “активісти”, а й головний зовнішній ворог нашої країни”.

І справді: чи не основним “вигодоотримувачем” унаслідок цієї ситуації, є кремлівська пропагандистська машина. Адже вона одержала іще одну “чудову картинку” для демонстрацій, як “бандерівці” нападають на політиків та журналістів у центрі Києва, “ходити яким “чесним людям” небезпечно навіть удень”.

При цьому ніхто не пояснюватиме телевізійній публіці, що організація “Традиції і Порядок” позиціонує себе не як націоналісти, а як “консерватори”...

Детально на Укрінформі

змі кримінал

Знак гривні
Знак гривні