Щоб викрасти гроші з картки, не треба навіть знати технології - лише вміти говорити

Невідомий через шахрайську схему викрав із банківської картки гроші, забрані для вдови загиблого командира батареї 10-ї гірсько-штурмової бригади Олександра Андрієнка.

Про це в соцмережі 30 липня розповів прапорщик зі складу 10 огшбр Гліб Бабіч, - передає Новинарня.

Як відомо, 34-річний Олександр Андрієнко загинув у ДТП на Харківщині 23 липня, коли перебував у відпустці.

Бабіч нагадав, що написав пост про смерть побратима і вказав картку дружини Андрієнка для всіх бажаючих допомогти, адже троє дітей залишилися без годувальника.

“Багато хто відгукнувся. Кожен допоміг, чим міг. А сьогодні те, що залишилося від похорону на картці, вкрали.
Вкрав шахрай. Вкрала тварюка, до якої я навіть не можу підібрати назву”, – пише Бабіч.

Він детально розписав шахрайську схему.

Її реалізував фейсбук-користувач із нікнеймом Артем Юрьевич, який вказує, нібито він “начальник опер отдела по спец операциям” “Альфи” СБУ.

Спершу зловмисник зателефонував одному з волонтерів, який написав пост про загибель комбата і знав його особисто. Сказав, що хоче допомогти. Розпитав, якою людиною був Олександр. Той пояснив, розповів також про себе.

“Вдові ця скотина дзвонила вже підготовленою. Він розповів, що він від такої-то людини. Згадав допомогу, яку той надавав, для достовірності.
Розповів про цільову допомогу для сімей загиблих, яку він спрямує сім’ї Андрієнка. А в кінці попросив номери телефонів батьків Саші. Мовляв, треба зателефонувати їм, запитати, може, що потрібно.

Потім у Сашиної дружини перестав працювати телефон. Злочинець заблокував сім-карту і замовив відновлення в компанії оператора.

Так-так, в неконтрактних пакетах, для підтвердження, що цей номер твій необхідно назвати телефони, за якими ти найчастіше дзвониш.

Урод розрахував правильно – в цей період більшість дзвінків, за логікою, були на номери батьків.

Зазвичай, потрібні п’ять телефонів. Але йому чомусь вистачило двох. Мабуть, у МТС якось так буває.

А потім, маючи номер, до якого прив’язана банківська карта, він зняв гроші, що залишилися. Як саме це сталося, за якою схемою – зараз розбирається поліція. Виявилося, в “Ощадбанку” це можна зробити”, – пише Гліб Бабич.

Прапорщик наголошує:

ПОКИДЬОК ДОБРЕ РОЗУМІВ, У КОГО ВІН КРАДЕ ГРОШІ – У ВДОВИ І ТРЬОХ ДІТЕЙ. НЕ ВДОВИ ОЛІГАРХА. ВДОВИ ВІЙСЬКОВОГО.

Однак шахрай не встиг вивести кошти.

Сашина дружина вчасно занепокоїлася з приводу заблокування сім-карти і звернулася до оператора. Оператор картку знову заблокував. У механізмі шакалячої схеми щось не спрацювало, і гроші зависли“, – зазначив Бабіч.

ДОПОВНЕНО. Військовий сподівався, що кошти повернуться вдові. Але гроші таки надійшли на рахунок шахрая, який, до всього, виявився “сепаром” і в коментарях у ФБ взявся ображати загиблого Андрієнка.
Про це Бабіч написав уже 31 липня.

“Сьогодні Віка, вдова Сашка, пішла в Ощадбанк, щоб написати заяву на повернення грошей. Оператор Ощадбанку сіла за комп’ютер, розблокувала гроші і вони… вони… повернулися? ні! – вирушили туди, де їх чекає злочинець. Помилочка якась вийшла.
І банк відправив її в поліцію, писати чергову заяву на вже остаточно зниклі гроші”, – повідомляє Бабіч.

За його словами, в Первомайському райвідділі НП Харківської області заяву прийняли, але сказали:

“ВИ НЕ ПЕРШІ І НЕ ОСТАННІ, КОГО ТАК ОБДУРИЛИ. НЕВЖЕ ВИ ДУМАЄТЕ, ЩО ХТОСЬ КОГОСЬ ЗНАЙДЕ, І ЩОСЬ ПОВЕРНЕ?”

“Тим часом, обалдівший від безкарності шахрай вийшов на свою фейкову сторінку і почав відповідати на коментарі. Ба! Так хлопчик, виявляється, сепар! І під все це підводить ідеологічну базу. На скріні якраз зразок висловлювань”, – зауважує Гліб Бабіч.

Він наголошує, що в цьому злочині залишилося багато слідів, які можна зняти “по-гарячому”, “але ніхто, судячи з усього, не збирається цього робити. І злочинець красується саме тому. Тому, що знає – всім пох*р”.

“Мабуть, значно простіше змусити нас психанути, і спровокувати розбиратися “по своїм каналам, своїми засобами, і за свій рахунок”. Ми можемо.

Але поки що в цій країні не поміняли прапор, ми змусимо всіх поважати якщо не дотримання закону, то хоча б пам’ять тих, хто рубався за країну всі ці роки”, – пише військовий 10 огшбр, прохаючи про максимальний розголос.

Військовий висловив сподівання, що ланцюжок розмотають і зловмисника знайдуть, “навіть якщо закон не зможе його дістати”.

“Те, що сталося [далі], не вкладається в рамки звичайного криміналу. Це дно. Навіть для тих, хто живе поза законом”, – зауважив Бабіч.

Він закликав узяти до уваги цю шахрайську схему, щоб не стати її жертвою.

технології кримінал

Знак гривні
Знак гривні