Хроніки реваншу: Зеленський призначив радником з гуманітарної політики лобіста «русского міра»

Президент Володимир Зеленський призначив своїм радником з гуманітарної політики лобіста «русского міра» в Україні Володимира Бородянського.

Раніше Бородянський очолював медіахолдинг StarLightMedia, був гендиректором каналу СТБ, а ще раніше – комерційним директором газети «Московский комсомолец в Украине», керував медіаактивами «Альфа-банку» в Україні, відповідав за реалізацію проєктів «Новий канал», «Наше радіо», «Московский комсомолец в Украине». Подейкують, що узеленського для Бородянського готують місце віцепрем‘єра з гуманітарних питань.


Телемагнати хочуть “справжньої” війни з Росією - тільки тоді вони погодяться прибрати з екранів "санкційних" російських артистів

Бородянський уже оголосив про свої грандіозні плани «докорінно змінити гуманітарну галузь в Україні». Новопризначеному раднику і ймовірному віцепрем‘єрові не терпиться зайнятися кінематографом, театрами, музикою, консерваторіями, філармоніями, музеями, заповідниками, релігією, книжками, бібліотеками, ЗМІ (ТБ, преса, радіо), соціальними медіа та інтернет-виданнями, інформаційною безпекою, спортом, туризмом, благодійністю та освітою. Бородянський анонсував створення робочої групи з «найкращих професіоналів індустрії» та бачить своїм завданням, зокрема, зміну законодавства.

Нам Володимир Бородянський відомий як палкий борець проти «чорних списків» і проти заборони російської кінопропаганди. Наприклад, у березні 2016-го на круглому столі «Підходи до формування чорних списків акторів та персон нон ґрата», зініційованому телемагнатами, Бородянський заявив що заборона артистів-рашистів порушує «принципы, от которых нельзя отступать», що «человек не может быть наказан за мысль». Через заборону артистів-рашистів Бородянський звинуватив державні органи у правовому нігілізмі та висловив таку позицію: «Поддержал аннексию Крыма, не поддержал аннексию Крыма – это мнение (а не злочин)». Жалюгідне становище української мови на українському ТБ у 2016 році Бородянський прокоментував так: «Сегодняшний закон не регламентирует объем украинского языка в эфире украинских телеканалов», «все, что мы делаем – мы делаем практически на украинском языке», і додав, що «язык сегодня не является проблемой».

Бородянський активно протидіяв заборонам російських та «українських» фільмів, що містили російську пропаганду. Навіть приходив на засідання Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Держкіно захищати скандальний серіал своїх «конкурентів» з каналу «Україна» – «Не зарекайся», в якому просувається теза про «гражданскую войну» в Україні та позитивно показані проросійські бойовики та їхні прихильники.

Очолюваний Бородянським телеканал СТБ неодноразово потрапляв у скандали через трансляцію фільмів з забороненими артистами-путінцями, що підтримали російську агресію. Також на СТБ крутили російські «Битву екстрасенсів» включно з епізодом з російськими військовими-окупантами, що воювали на Донбасі проти України. Крім того, Бородянський відзначився тим, що захищав право ведучої каналу СТБ Ковальчук вільно висловлювати думку про підтримку Путіна та зневагу українського Гімну.

З огляду на все це, нам страшно уявити, як такий радник (а тим паче віцепрем‘єр) з гуманітарної політики може змінити гуманітарну галузь.

Схоже, навіть нещодавня історія України нічого не навчила новообрану владу, яка із завзятістю, гідною кращого застосування, стрибає на старі граблі й повторює фатальні помилки режиму Януковича. Нагадаємо президенту Зеленському, що політика русифікації, зневажання та нищення української мови та україномовного культурного продукту регіоналами спричинили Мовний майдан, який став початком кінця режиму Януковича. Нині Україна змінилася і спроби нової влади переступити #ЧервоніЛінії та повернути все «взад» зустрінуть значно сильніший опір громадянського суспільства. Та як кажуть у Ростові, «повторение – мать учения».

Відсіч

телемагнати рашисти Русский мир реванш відсіч зеленський мова телебачення кіно

Знак гривні
Знак гривні