Супрун спростовує тези інтерв'ю власника Бориса (власнику фармацевтичного бізнесу) щодо страхової медицини

Член Зе команди, засновник мережі клінік "Борис" Михайло Радуцький дав розлоге інтерв'ю газеті "Ваше здоров'я", яка, до речі, належить родині Загоріїв (власникам одного з найбільших фармацевтичних бізнесів в Україні). Там він говорив не тільки про лікування різних рас:


Можливий Зе міністр охорони здоров'я розповів про лікування "різних рас". Супрун здивувалася

Говорив він і про страхову медицину - але й тут наговорив. Серед того, про що не говорить окремо Супрун, бо це стосується більше грошей, ніж медицини - ідея про кредити на створення страхової медицини. Неважко здогадатися, чиї фірми їх освоюватимуть:

"Також на перших етапах, до запровадження медичного страхування, доведеться скористатися кредитними або донорськими коштами. Зрозуміло, що це має бути позичка не на проїдання, а на становлення нової ефективної системи. Подібним шляхом свого часу пішли в Грузії, коли взяли під медичну реформу кредит Світового банку в розмірі 1 млрд дол. (нагадаю, у Грузії — 5 млн населення)."

Супрун наводить тези Радуцького з коментарями:

Що варто знати про медичне страхування:

МІФ 1. ”У програмі Президента України передбачені механізми, як отримати додаткові кошти на охорону здоров’я, не збільшуючи податків. Бо неприпустимо фінансувати її за принципом «скільки коштів є, стільки й поділили на душі населення» (як це робили за нинішніх реформ)”.

Так робили не за “нинішніх реформ”, а за весь час існування системи Семашка. І внаслідок трансформації системи охорони здоров’я повністю змінюється ця система. Коментувати тезу про додаткові кошти не збільшуючи податків навіть не починатиму.

МІФ 2. ”Найприйнятнішою для нас є система Бісмарка, яка передбачає солідарну відповідальність держави і пацієнта”.

Сподіваюсь, що у нової команди ще з’являться “молодші” орієнтири, ніж Бісмарк.

МІФ 3. ”Міністром охорони здоров’я в Україні має стати не публічна особа, не політик, а кваліфікований менеджер, виконавець, який 90% свого часу витрачатиме не на спростування фейків, а на реалізацію державної політики у сфері охорони здоров’я.”

Хто б не став міністром охорони здоров’я в Україні за наявного стану справ – їй чи йому прийдеться спростовувати фейки через некомпетентність, необізнаність чи свідому брехню людей, яких вважають експертами і запрошують на інтерв’ю. Довгий час на цій брехні наживались і продовжують наживатись недобросовісні люди. А кваліфікований менеджер завжди знайде час для боротьби з такою загрозою.

Підсумок Супрун:

Готові з командою за необхідності повторно презентувати команді Президента зміст трансформації системи охорони здоров’я. У будь-якому разі рекомендуємо уважніше готуватись до публічної комунікації та не споживати інформацію з сумнівних джерел.

РАДУЦЬКИЙ курйоз медицина

Знак гривні
Знак гривні