Можливий Зе міністр охорони здоров'я розповів про лікування різних рас. Супрун здивувалася

Радник президента, новообраний нардеп, якому пророкують пост Міністра охорони здоров'я, засновник мережі приватних клінік "Борис" Михайло Радуцький заявив, що існують особливості лікування "у представників різних рас". У керівниці МОЗ Уляни Супрун ці слова викликали подив.

Обговорюючи впровадження в Україні міжнародних клінічних протоколів, він зазначив, що їх необхідно адаптувати:

"Хоча, на мою думку, міжнародний клінічний протокол — щось на зразок євроремонту: дуже привабливе й модне, але загальне й таке, що зробити можна на найвищому рівні, а можна й абияк, залежно від статків. Однак лікування пацієнтів — не ремонт. Протоколи інших країн можна брати за основу, але їх обов’язково потрібно адаптувати. Адже, скажімо, генетичні відмінності в перебігу тих чи інших хвороб у представників різних рас визначають й особливості їх лікування. ", - сказав Радуцький.

Керівницю Міністерства охорони здоров'я Уляну Супрун ці слова дуже здивували.

"Ми вже нагадували народному депутату Ользі Богомолець, не буває ніяких "імунних потреб нації", а хвороби не знають національних або територіальних кордонів. Тому жителі будь-якої країни світу можуть заразитися тим самим вірусом кору, поліомієліту або збудником дифтерії", - написала вона в фейсбуці.

Очільниця МОЗ пояснила, що медичні протоколи - універсальні алгоритми для лікарів, як призначати лікування пацієнтові.

"Вони створюються медичною спільнотою на основі багаторічних досліджень і пошуків оптимального шляху лікування. Анатомія для українців, американців чи поляків - однакова. Процес перебігу тих чи інших захворювань теж однаковий", - зазначила Супрун.

Нагадаємо, Радуцький пройшов до парламенту від партії "Слуга народу". Глава штабу партії Олександр Корнієнко заявив, що Радуцький може очолити Міністерство охорони здоров'я.

РАДУЦЬКИЙ курйоз медицина

Знак гривні
Знак гривні