Поляки збирають допомогу сім'ї українського нелегального заробітчанина, якого роботодавиця кинула помирати у лісі

Близько 600 тисяч злотих (а це майже 4 мільйони 200 тисяч гривень) зібрали тисячі поляків для допомоги родині українського заробітчанина Василя Чорнея з Прикарпаття. Чоловік погано почувався, але замість того, щоб викликати швидку допомогу, польська роботодавиця вивезла його у ліс, боячись штрафу за використання незареєстрованих робітників. Тіло українця знайшов лісник 13 червня 2019 року за 125 кілометрів від місця праці загиблого.

Допомога родині загиблого українця – це людський вимір солідарності, це реакція на негідність, вважає почесний консул України у Познані Вітольд Горовський. Троє неповнолітніх дітей – дівчатка 12 і 7 років, а також 9-річний син – залишилися без тата, а мама померлого через інвалідність щодня потребує ліків. Поляки зібрали майже 600 тисяч злотих, а це близько 4 мільйонів 200 тисяч гривень.

Відтак протягом 11 років, допоки найменша дитина українського заробітчанина не досягне повноліття, родина Василя Чорнея щомісяця отримуватиме 2 тисячі злотих (14 000 гривень). Окрім того, якщо діти здобуватимуть освіту, то кожен із них отримуватиме по 1500 злотих (понад 10 тисяч гривень) на місяць.

Вітольд Горовський відвідав родину Василя Чорнея у селі Троїця Снятинського району Івано-Франківської області. Познайомився з батьками померлого – мамою Марією і татом Дмитром, а також із дружиною Наталею і трьома дітьми.

Польській роботодавиці загрожує ув’язнення до 5 років. Зараз триває слідство, і жінка перебуває за ґратами.

36-ти річний Василь Чорней постійно, як і більшість його односельців, їздив на заробітки у Чехію, Польщу, по Україні. Останнього разу протягом 4 місяців він працював будівельником і столяром у Великопольському воєводстві (Польща), але нелегально, тобто, без офіційного дозволу. Одного дня чоловік поскаржився колегам по роботі на самопочуття, ті попросили працедавицю викликати швидку допомогу, але та відмовилась, вочевидь, з огляду на штраф за те, що на підприємстві працюють нелегально. Відпустила працівників, а Василя Чорнея вивезла подалі від підприємства й кинула в лісі. Їй допомагав українець, який теж працював нелегально.

13 червня тіло Василя Чорнея знайшов місцевий лісник. Жодних документів при покійнику не було, поліція встановлювала особистість протягом 5 днів. Родина про смерть сина, чоловіка, брата дізналась на 4-й день після того, як його знайшли, від сусіда, який побачив фотографію односельця в соціальних мережах.

Трагедія набула великого розголосу в польському суспільстві. Понад 5 з половиною тисяч поляків відгукнулись на прохання Вітольда Горовського допомогти родині українського заробітчанина.

польща україна суспільство

Знак гривні
Знак гривні