Збірні рейтинги партій (станом на 19 липня) та прогноз по мажоритарці (ГРАФІКИ)

Нагадаємо, що 19 липня, за законодавством, це останній день, коли дозволена передвиборча агітація кандидатами у народні депутати на позачергових виборах до Верхової Ради, що відбудуться цієї неділі, 21 липня.

Пропорційна частина

Ось такими є збірні рейтинги за даними всіх гідних довіри соціологів (без псевдосоціологів):

На графіках - моделювання кількості місць у Раді, які можуть взяти різні політсили, на основі результатів нашої агрегованої моделі:

Мажоритарна частина

За пропорційною системою обираються лише половина депутатів. У якості експерименту ми спробували також створити математичну модель, яка прогнозує приблизну кількість мажоритарників від кожної сили:

Найвищий стовпчик означає найбільш імовірний результат

Модель передбачає, що найбільша кількість депутатів-мажоритарників буде самовисуванцями. Ми перевірили, хто ці люди. Виявилось, абсолютна більшість самовисуванців-фаворитів на своїх округах — це колишні депутати, які вже обирались на цих округах, таких 80%.

21 липня в Україні відбудуться дочасні вибори до Верховної Ради України за змішаною системою – половину депутатів обиратимуть за закритими партійними списками, а поливну – на мажоритарних округах.

***

TEXTY.ORG.UA — незалежне видання без навʼязливої реклами й замовних матеріалів. Щоб працювати далі, нам потрібна ваша підтримка. Для переказу коштів клікайте сюди

закон Рада інфографіка вибори-19

Знак гривні
Знак гривні