У Мінську зрушення: безстрокове перемир'я з 21 липня оголосять публічно. Але хто контролюватиме РФ і бойовиків?

Головне, хто контролюватиме російські та проросійські найманські війська, й чи не заборонятимуть українським військовим відповідати на обстріли, чи не зроблять з українських військових живі мішені. Раніше порушувала перемир'я Росія. Де гарантія, що цього разу історія не повториться?

Тристороння контактна група з урегулювання збройного конфлікту на Донбасі на переговорах у Мінську 17 липня обговорила три важливі теми: обмін полоненими, запровадження режиму тиші та ремонт моста в Станиці Луганській. По всіх трьох є певний прогрес.

Зокрема, в ухваленому документі йдеться про те, що рішення про перемир’я публічно оголосять представники вищого командування сторін, що будуть вживатися механізми контролю за дотриманням перемир’я і дисциплінарні заходи в разі його порушень.

Сторони домовилися про відмову від наступальних та розвідувально-диверсійних дій, відмову від будь-якого виду вогню, включно зі снайперським, від розміщення важкого озброєння у населених пунктах, і в першу чергу на об’єктах цивільної інфраструктури, зокрема школах, дитячих садках, лікарнях тощо.

Домовленість про безстрокове припинення вогню на Донбасі з 21 липня вперше передбачає заборону на будь-яке ведення вогню і відповідальність сторін за її порушення, зазначає представник України в підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Роман Безсмертний.

"Була досягнута домовленість, що з 0:01 21 липня починається безстрокова заборона на обстріли", - сказав він на брифінгу в четвер у Києві.

"У заяві зазначено про відповідальність осіб за відкриття вогню, а також передбачено публічну заяву сторін про припинення вогню", - наголосив він.

За його словами, сторони фактично "публічно беруть на себе зобов'язання не вести вогонь упродовж невизначеного періоду".

Це далеко не перша заява про перемир’я на Донбасі, раніше були перемир’я «хлібні», «шкільні», «різдвяні» та багато інших, які деякий час діяли, але потім незмінно порушувалися. Цього разу сторони кажуть, що розробили механізми реалізації перемир’я та контролю за його дотриманням. Сайдік, посол від ОБСЄ, назвав його «безстроковим перемир’ям», яке обговорювали тривалий час.


Детальніше на Радіо Свобода

війна донеччина луганщина

Знак гривні
Знак гривні