Угорець, вставай! СБУ порушила справу за Закарпаття в угорських кольорах (ФОТО)

МЗС України звернулося до Генпрокуратури та Служби безпеки України з проханням відкрити провадження з приводу ілюстрації в газеті “Карпаталія”, яку видає спілка угорців Закарпаття. Там була опублікована карта з нібито приналежністю до Угорщини низки територій України. СБУ відреагувала.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в четвер, 18 липня, інформує пресцентр Управління СБУ в Закарпатській області.

Напередодні про це заявив заступник міністра закордонних справ Євген Божок.

“На передовиці газети “Карпаталія” ГО “Товариство угорської культури Закарпаття” під гаслом “Угорець, вставай!” ілюстрована приналежність Угорщині низки територій України. Сепаратизм! ГПУ й СБУ мають ініціювати провадження. Підписав листи”, – написав Божок у своєму Twitter.

На опублікованій карті Закарпатської області кілька виборчих округів позначені у кольорах угорського прапора.

Управління Служби безпеки України у Закарпатській області згодом повідомило, що слідчі внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України («Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України»).

“Слідство триває за фактом розміщення на титульній сторінці періодичного видання «Kárpátalja» зображення частини Закарпатської області в межах виборчих округів, на яких балотуються кандидати в народні депутати від угорської меншини (ОВО №№ 68, 69 та 73), де населені пункти з компактним проживанням угорської нацменшини (т.зв. Притисянський район) розфарбовані в кольори угорського національного прапора (червоний, білий та зелений), тим самим умовно відокремлені від іншої території області”, – повідомили у спецслужбі.

У СБУ кажуть, що зображення з картою Закарпатської області на тлі угорського прапору містить ознаки посягання на територіальну цілісність України та може спровокувати сепаратистські настрої в середовищі угорської національної меншини, розповсюдження друкованих матеріалів із вказаними зображенням є публічними закликами до зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

кримінал угорщина сепаратизм сбу закарпаття

Знак гривні
Знак гривні