Набув чинності закон про мову. Що він змінює?

На приватне життя дія закону не поширюється.


Закон про мову: що він регулює і як це працюватиме. Повний перелік новацій

У вівторок, 16 липня, в Україні набув чинності Закон № 2704-VIII "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Верховна Рада 25 квітня ухвалила цей закон згідно з Декларацією про державний суверенітет України від 16 липня 1990 і зі схваленим Всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 Актом про проголошення незалежності від 24 серпня 1991 року, яким було відновлено незалежну національну державність України.., керуючись Конституцією, яка визначає українську мову як єдину державну і покладає на державу обов'язок забезпечувати всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України".


До набуття чинності Закону про мову відбудуться концерти по всій Україні (ДАТА, МІСЦЯ)

Документ набув чинності через два місяці після опублікування його в газеті "Голос України".

Відповідно до закону, володіти державною мовою і застосовувати закон під час виконання службових обов'язків зобов'язані президент, голова Верховної Ради і його заступники, прем'єр-міністр, всі члени уряду, керівники державних установ, підприємств і відомств, державні службовці та чиновники всіх рангів, керівники й особовий склад Нацполіції, судді, адвокати та нотаріуси, керівники навчальних закладів, педагоги й медичні працівники державних і комунальних закладів охорони здоров'я.

Законом передбачено організацію безкоштовних курсів української мови для дорослих.

У той самий час передбачається, що володіння українською стане обов'язковим для осіб, які мають намір отримати громадянство України. Для цього необхідно буде скласти іспит на рівень володіння державною мовою.

Законом також передбачено створення Національної комісії зі стандартів державної мови і введення посади уповноваженого з захисту державної мови.

Нацкомісія буде затверджувати вимоги до рівнів володіння державною мовою для отримання громадянства України, проводити відповідні іспити і за їх результатами буде видавати сертифікати.

Уповноважений розглядатиме скарги і зможе штрафувати суб'єктів господарювання за порушення вимог закону про застосування державної мови у сфері обслуговування споживачів.

Дія нового закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

LB

мова закон зміни

Знак гривні
Знак гривні