Турчинов: Зеленський, як свого часу Порошенко, має зрозуміти: Путіна влаштує лише капітуляція

Колишній голова РНБО розповів виданню ЛБ про ризики політики та можливих поступок Кремлю з боку Володимира Зеленського: "Думаю, Зеленський щиро хоче миру. Але й Порошенко його дуже сильно хотів... Але... війна Росії проти України - це не "емоції", не випадковий збіг обставин".

"Пам'ятаю свої дискусії з Петром Олексійовичем відразу після його інавгурації. У нього в той час теж була ілюзія щодо швидкого миру. Згадайте його виборчу кампанію.

Він теж збирався сісти за стіл переговорів із Путіним і швидко про все з ним домовитися. Але Порошенку вистачило трохи більше місяця, щоб розібратися, що це неможливо. Що війна Росії проти України - це не "емоції", не випадковий збіг обставин.

В її реальній мотивації немає фактора російськомовних жителів Донбасу чи Криму. В її основі - глобальна імперсько-реваншистська стратегія Путіна. Це фактор його виживання.

Йому потрібна вся Україна, без якої неможливий імперський реванш. Йому потрібна переможна війна, без якої його режим втрачає мотивацію свого існування.

Вони розуміють, що для того, щоб продовжити переможну війну, необхідно Україну дестабілізувати зсередини. Необхідно, щоб Україна знову загрузла у внутрішніх конфліктах, загрузла в безвладді, в розборках, почався б громадянський конфлікт, і тоді можна було б безкарно продовжити наступ. Це дуже небезпечна тема.

Новий керівник країни і його оточення повинні зрозуміти, що для Путіна війна - це виживання. І домовитися з ним на прийнятних для України умовах поки неможливо.

Його умови банально зводяться до української капітуляції. На таких умовах мир - будь ласка. Але такі умови Україна ніколи не прийме. Український народ не прийме.

Протверезіння прийде дуже швидко. Приклад - розведення військ у Станиці Луганській. Виконали зобов'язання, яке не виконувалося три або чотири роки. Має настати затишшя, припинення вогню. А що ми отримали натомість? Посилення обстрілу наших позицій, збільшення втрат, загибель військових медиків.

Будь-яка поступка сприймається Кремлем як слабкість. Будь-яка слабкість мотивує їх до агресії".

турнчинов росія агресія

Знак гривні
Знак гривні