Той-таки Окружний адмінсуд скасував штраф для Інтера за Дєнь побєди

Одіозний Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення про накладення штрафу на телеканал "Інтер" в зв'язку з висловлюваннями ведучих під час трансляції концерту до Дня Перемоги 9 травня 2018 року.

Як пише "Детектор медіа", рішення суду від 26 червня 2019 року опубліковане 2 липня в Єдиному реєстрі судових рішень України. Воно ще не набуло чинності. У регулятора є 30 днів на його оскарження.

Нагадаємо, оприлюднені уривки концерту телеканалу "Інтер" до Дня Перемоги над нацизмом викликали критику користувачів інтернету. Під час концерту ведучі заявляли про необхідність "не допустити" перейменування вулиць в Україні в честь "фашистських злочинців, а їх портрети безкарно проносили в факельних ходах по нашій столиці, де кожен метр политий кров'ю наших співвітчизників".

Суд самостійно проаналізував фрагмент трансляції та виніс рішення про неправомірність санкцій до телеканалу. Аргументація суддів зводиться до п'яти аспектів.

1. Відсутні заклики і розпалювання ворожнечі стосовно конкретних людей, громад і груп, хоча фраза Доманського і містить "мову ворожнечі".

2. Відсутня пропаганда держави-агресора і дискредитація людей, які боролися проти нацистської та радянської окупації і за незалежність України.

3. Висловлювання ведучих містили оціночні судження, за які ніхто не може бути притягнутий до відповідальності.

4. Телеканал не несе відповідальності за слова осіб, які не є його штатними співробітниками. Доманський не працював на "Інтері", його спеціально залучили для проведення концертів.

5. Нацрада не повинна перешкоджати вільному поширенню поглядів. Суд вважає, що регулятор своїм рішенням щодо "Інтера" створює умови для поширення цензури і присвоєння права на висвітлення історичних подій в Україні. 11 липня 2018 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення за результатами позапланової перевірки прийняла рішення оштрафувати телеканал "Інтер" на 4 млн гривень "за розпалювання ворожнечі в ефірі".

Нацрада також звернулася за експертною оцінкою до Незалежної медійної ради. 11 березня 2019 року Незалежна медійна рада оприлюднила висновок про наявність розпалювання національної ворожнечі і ненависті в трансляції телеканалом "Інтер" концерту до Дня Перемоги.

суд скандал історія змі

Знак гривні
Знак гривні