Зеленський розкритикував МЗС України й звернувся до Путіна

Зеленський розкритикував роботу українського МЗС у питанні звільнення полонених.

У своїй промові Зеленський звернувся до президента Росії Володимира Путіна з проханням звільнити військовополонених моряків.

"Я хочу звернутися до президента Російської Федерації Володимира Путіна: у нас у всіх є діти, поверніть дітей батькам", - заявив Зеленський.

Президент обурений тим, що МЗС надіслало відповідь на ноту Росії "без його відома" і додав, що "в очі не бачив" документа, який надіслали агресору. Голова держави також незадоволений тим, що "дізнається про міжнародні кроки з інтернету".

Нагадаємо, Росія повинна була повернути українських моряків щонайпізніше 25 червня відповідно до рішення Міжнародного трибуналу з морського права, замість цього в РФ ще раз повторили, що не визнають юрисдикції міжнародних судів.

У свою чергу міністр закордонних справ Павло Клімкін заявляє, що його відомство мало повноваження без погоджень із президентом направляти відповідь на російську ноту.

“Звичайно, всі повноваження сформулювати таку ноту у нас як у Міністерства закордонних справ України були. Ця нота була в рамках нашого спілкування і нашої судової справи по міжнародному трибуналу”, – запевнив міністр у коментарі “Українській правді”.

За його словами, українська нота лише фіксує міжнародно-правову позицію України, не містить “ніяких політичних моментів” і принципово нових питань.

“Додаткового погодження в цьому контексті, оскільки МЗС уповноважена вести і цю справу, і щодо міжнародного трибуналу, і щодо інших судів, нам не потрібно. І це наша позиція”, – сказав Клімкін.

Він наполягає, що надсилання такої ноти є в компетенції Міністерства закордонних справ.

ЛБ

азов зеленський росія агресія

Знак гривні
Знак гривні