У Бірюкова, кандидата від Порошенка - обшуки. Сам він іронізує

"Вони дуже сподівалися знайти злата-срібла, тонни грошей, колекції раритетних автомобілів... Скажу чесно - і я б таке хотів знайти. Але, на жаль".

Журналістам Бірюков розповів, що обшук проводився в нього вдома, в результаті було вилучено старий флеш-накопичувач і дві чернетки з довідками Міністерства оборони.

"Знайшли якусь флешку. Судячи з того, що вона на, здається, 64 Мб, цій флешці, напевно, років 15. І якісь дві чернетки. І все", - цитує його УП.

На питання, що міститься на вилученій флешці, він сказав: "Що там, я не знаю. Може, сімейні фотографії. Її подивитися вже неможливо, вона неробоча. Але вони радісно знайшли єдину в будинку флешку і її, відповідно, вилучили. У чернетках були якісь довідки Міністерства оборони, які я замовляв, бо був радником міністра оборони".

При цьому кандидат у нардепи зазначив, що в нього зрештою не вилучили військові куртки, про які раніше повідомив представник центральної ради партії "Європейська солідарність", журналіст Віталій Гайдукевич. "Вони покрутили їх в руках - зимовий і літній кітель, мій, з моїми нашивками і моїм прізвищем. Збиралися чогось вилучати, потім порадилися і вирішили, що, напевно, особисті речі вилучати не треба", - розповів Бірюков.

За його словами, обшук проводили співробітники Державного бюро розслідувань, робили це коректно і в цілому провели у нього вдома близько 2 годин, цікавилися, чи зберігаються вдома кошти і тендерна документація, "нічого не знайшли і поїхали".

При цьому екс-радник міністра зазначив, що справа, по якій був проведений обшук, пов'язана з поставками речового забезпечення Міністерству оборони.

Він висловив здивування, яка його колишня діяльність може мати відношення до ДБР і його повноважень, оскільки він ніколи не був держслужбовцем в жодному статусі і не мав права підпису.

"Дивний збіг: позавчора я зареєстрований кандидатом у народні депутати, три тижні тому я закінчив роботу в Міністерстві оборони і зараз приходять співробітники Державного бюро розслідувань, які взагалі не мають стосунку до волонтерів, вони повинні займатися розслідуванням дій посадових осіб 1-2 категорій. Це не збіг, це так просто трапилося? Не знаю", - сказав Бірюков.

За попередніми висновками, каже голова ДБР Роман Труба, ця злочинна діяльність завдала державі біля 100 млн грн збитків.

Крім того, розповідає голова ДБР, були закуплені 20 тисяч бронежилетів поганої якості і намети, не придатні для проживання. "Три з п'яти бронежилетів прострілюються", - наголосив він.

Як розповів голова правоохоронного відомства, усього за завищеними цінами було закуплено 100 тисяч комплектів військової форми, при цьому за кожен вид одягу було сплачено близько 10 зайвих мільйонів.

За його словами, у слідства є версія, що до оборудок можуть бути причетні один з керівників Міноборони, а також керівництво департаментів і управлінь міністерства.

"Ці особи діяли в групі з іншими службовими особами суб'єктів приватного права, а також дослідницьких закладів", - каже Труба.

Він розповів також, що під час обшуків у фігурантів справи вилучено 11 тисяч бронежилетів і документація про постачання.

За інформацією голови ДБР, це кримінальне провадження вже розслідується 2 місяці, але наразі про підозру нікому не оголошено.

У ДБР розповіли, що неякісні бронежилети вилучили на військових складах у Хмельницькому, Києві, Одесі і Харкові, і запевнили, що ці засоби захисту не встигли потрапити у зону бойових дій на Донбасі.

У відомстві відмовились назвати фірму-поставника амуніції, але Труба повідомив, що договір на постачання був укладений з Міноборони на початку 2019 року. Він додав також, що перед цим бронежилети були перевірені, і чиновники прекрасно розуміли, що закуповують неякісний товар.

Згідно з системою закупівель "Прозорро", на початку року Міністерство оборони здійснило єдину закупку партії бронежилетів - у ТОВ "Наукове виробниче підприємство "ТЕМП-3000".

За останні 2,5 роки Міноборони закупило у цієї компанії товарів майже на 1,1 мільярда гривень.

бірюков скандал

Знак гривні
Знак гривні