Хто став офіційними підозрюваними у збитті MH17

Колишній ватажок бойовиків "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков) став підозрюваним у справі про катастрофу малайзійського "Боїнга" на Донбасі. Крім нього, підозри отримали Сергій Дубинський (Хмурий), Олег Пулатов (Гюрза, Халіф), Леонід Харченко (Крот).

фото Спільної слідчої комісії (JIT)

Підпорядкований Гіркіну голова "ГРУ ДНР" Сергій Дубинський (Хмурий) подав запит на постачання боєготовної установки "Бук", щоб захистити свої сили на фронті на південь від Сніжного. 17 липня 2014 року він особисто координував транспортування установки до місця пуску. Він також причетний до евакуації "Бука" назад у Росію після збиття MH17.

Олег Пулатов (Гюрза, Халіф) - колишній підполковник Збройних сил Росії, підлеглий Дубинського. Він, ймовірно, був причетний до охорони установки "Бук" на місці пуску на південь від Сніжного.

Леонід Харченко (Крот) - командир "розвідувального батальйону Крота" в "2-му відділі ГРУ ДНР". Він також причетний до охорони установки "Бук" в районі місця пуску на південь від Сніжного. Можливо, він також координував транспортування "Бука" з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію "Бука" з місця пуску назад у Росію.

Троє з цієї четвірки - росіяни, які перебувають у РФ, Харченко - українець і перебуває на непідконтрольній уряду території Донбасу.

Служба безпеки України слідом за нідерландською прокуратурою повідомила про підозру Гіркіну, Дубинському, Пулатову і Харченку.

Згідно з повідомленням на сайті СБУ, їм закидають ч.3 ст.258 Кримінального кодексу - вчинення теракту із застосуванням належної Збройним силам Російської Федерації самохідної установки "Бук".

Гіркін і Дубинський фігурують як організатори злочину, Пулатов і Харченко - як спільники.

Нагадаємо, пасажирський літак "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, який прямував рейсом МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), збили в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Міжнародна слідча група 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати кримінального розслідування причин катастрофи.

Згідно з висновками JIT, авіалайнер рейсу МН17 збили ракетою серії 9M38, запущеною із самохідної вогневої установки "Бук" із сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів.

З розслідування випливає, що "Бук" доправили в Україну з Російської Федерації. І після того, як його використали для атаки на авіалайнер рейсу МН17, він знову повернувся на територію РФ.

Лівий берег

донеччина mh17 тероризм росія авіація

Знак гривні
Знак гривні