Державну прикордонну службу очолив Сергій Дейнеко, який керував обороною під час штурму бойовиків у Луганську в 2014

Дейнеко в 2014 році очолював Луганський прикордонний загін. На початку російської агресії в Луганській області керував обороною загону під час штурму бойовиків.

Президент України Володимир Зеленський призначив головою Державної прикордонної служби Сергія Дейнеко. Відповідний указ, датований 13 червня, з’явився на сайті Адміністрації президента 14 червня.

У червні 2014 року президент Перо Порошенко нагородив його орденом Богдана Хмельницького 2 ступеня.

2 червня 2014 року рано вранці проросійські бойовики з великою перевагою в кількості бійців почали масований штурм будівель на Луганщині. Кількасот нападників розстрілювали Луганський прикордонний загін із великокаліберних кулеметів, автоматів, стрільці з гранатометами засіли на дахах багатоповерхівок.

Після паузи українським прикордонникам запропонували здатися. Тодішній командир загону Дейнеко розповідав, що на нараді озвучили пропозицію вільно вийти тим, хто хоче цього, але всі прикордонники залишилися на своїх бойових позиціях.

За кілька годин бойовики спалили всі авто навколо частини, потім підірвали цистерну з пальним. У першу добу прикордонники зазнали суттєвих втрат: 8 з них отримали поранення, 4 –важкі та на все життя отримали інвалідність. Водночас загинули 20 проросійських бойовиків.

Прикордонники готувалися до багатоденної облоги, але наказ з Києва все змінив – треба було відступати, і бійці виконали наказ без втрат на виході. Дейнеко вважає ту операцію чи не найкращою у своєму житті.

Як свідчить електронна декларація, полковник Сергій Дейнеко також працював заступником директора Департаменту оперативної діяльності в Адміністрації Державної прикордонної служби.

Як відомо, 31 травня президент Володимир Зеленський звільнив генерала армії Петра Цигикала з посади голови Державної прикордонної служби, а також з військової служби.

Радіо Свобода, 24, Україна молода

дейнеко зеленський

Знак гривні
Знак гривні