Філарет не заспокоївся. Він скликає собор розпущеного ним самим Київського патріархату

Колишній предстоятель відмовився визнати розпуск УПЦ КП, під яким стоїть його підпис, і скликає собор на 20 червня.

Цілий синод не зміг переконати Філарета, що раз він особисто розпустив УПЦ КП, то її більше нема

Раніше всі члени синоду, крім самого Філарета, підтримали Епіфанія. Синод Православної церкви України підтвердив намір керуватися статутом, який було прийнято на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. Але не зміг переконати Філарета, що УПЦ (КП) більше не існує.


Філарет проти канонічності. Як українські православні за останні 20 років двічі не отримали світового визнання

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет (Денисенко) скликає помісний собор Київського патріархату на 20 червня.

Про це він сказав журналістам перед початком форуму "За Українську православну церкву! За Київський патріархат!", пише BBC.

"Ми скликаємо помісний собор, на якому не затвердимо рішення того собору, який був 15 грудня 2018 року. Отже, він для нас не є обов'язковим. Цим ми покажемо, що Київський патріархат був, є і буде. Собор ми скликаємо на 20 червня", - оголосив Філарет.

«Припинити діяльність УПЦ КП» - підписано Філаретом (ДОКУМЕНТ)

Нагадаємо, на початку травня стало відомо, що Філарет досі вважає себе патріархом УПЦ КП, продовжує користуватися офіційними бланками Київського патріархату, видає від імені цієї структури ордени і медалі, публікує від імені Київського патріархату розпорядження і вимагає їх виконання від єпископів і священиків новоствореної ПЦУ.

24 травня на синоді Православної церкви України Філарета намагалися переконати, що УПЦ КП більше не існує, але не змогли це зробити. 28 травня він видав новий указ від імені УПЦ Київського патріархату, заборонивши священнослужіння ректорові Київської православної богословської академії протоієрею Олександру Трофимлюку.

29 травня предстоятель ПЦУ Епіфаній оголосив нечинними документи, що видаються від імені Київського патріархату і "вносять смуту серед кліру міста Києва".

У ПЦУ також показали відео з собору УПЦ КП 15 грудня 2018 року, на якому Філарет особисто підписує рішення про розпуск Київського патріархату. Але Філарет і його прихильники відмовилися визнати це помісним собором, а підписаний документ - дійсним.

Філарет керує приходами Київської єпархії у складі помісної Православної церкви України.

Лівий берег

релігія конфлікт Церква

Знак гривні
Знак гривні