Екологічна катастрофа на річці Рось: куди могли потрапити хімікати (ІНФОГРАФІКА)

Як відомо, Mercedes Sprinter без номерних знаків з'їхав з дороги близько 5 ранку 9 червня, врізався у дерево і потрапив у водойму в селі Збаржівка (Вінницька область). Водій утік. Куди та в якій відносній концентрації могли потрапити хімікати? Ми створили інфографіку:

Забороняється вилов риби, купання і випас худоби в акваторії річки Рось.

На території Погребищенського району загинула риба, повідомив в.о. голови Білоцерківської райдержадміністрації Юрій Савчук.

У Білій Церкві та в Умані (водогін іде з Росі) припинено подачу води по системі водопостачання. "Населення забезпечується водою за рахунок підвозу та існуючих бюветів (колонок).

В Умані (Черкаська область, 84 тис. жителів) створено запас води на три доби, водопостачання здійснюється з резервних резервуарів.

Місцеві органи влади проводять моніторинг якості води в місцях водозабору і водосховищах акваторії р. Рось. Жителям рекомендовано не купатися, не ловити рибу і не випоювати худобу в акваторії Росі.

Спочатку повідомлялося, ніби мікроавтобус перевозив інсектицид "Нурал B", але на місці аварії стало відомо про інші речовини - добрива для рослин, які також небезпечні для людини.

У поліції повідомили про те, що ємності з хімікатами були викрадені з двох місцевих фермерських господарств.

Оновлення. Період повного розпаду хімікатів, які потрапили в Рось, - три доби. Тому не існує небезпеки для жителів басейну річки

В акваторію річки Рось потрапило 860 літрів хімікатів, заявив 10 червня на брифінгу директор Українського науково-дослідного гідрометеорологічного інституту Володимир Осадчий.

"Уже з'ясували 11 хімічних речовин, які потрапили у водне середовище ... Потрапили 860 літрів інсектицидів, засобів захисту рослин, а також стимуляторів росту... Ці хімічні речовини, на щастя для жителів України і на щастя для жителів міст, розташованих на річці Рось, - це все фосфорорганічні сполуки, нестійкі. Період біодеградації та трансформації до вуглецю й азоту - три доби", - розповів Осадчий.

За його словами, у верхів'ях річки Рось у період з 5-го по 10 червня випало багато опадів, і це також сприяє абсорбції та розчиненню небезпечних речовин.

Осадчий спрогнозував, що до вечора 11 червня аналізи проб води більше не покажуть наявності хімікатів.

Текст за матеріалами РБК-Україна та Лівого берега

екологія вінниччина кримінал київщина

Знак гривні
Знак гривні