Я/Ми Іван Голунов: за поребриком - бунт на кораблі через підкинуті журналісту наркотики

Три російські ділові видання виступили зі спільною заявою у зв'язку зі справою журналіста-розслідувача опозиційної "Медузы" Івана Голунова, обвинуваченого у спробі збуту наркотиків.

"6 червня за підозрою у спробі збуту й виробництва наркотиків було затримано спеціального кореспондента відділу розслідувань видання "Медуза" Івана Голунова. Ми вітаємо вибір судом адекватнішого, ніж ув'язнення в СІЗО, запобіжного заходу Івану Голунову. Водночас ми не вважаємо надані слідством докази провини Івана Голунова переконливими, а обставини його затримання викликають великі сумніви в тому, що під час проведення слідчих дій не було порушено законодавство. Ми не відкидаємо, що затримання й подальший арешт Голунова пов'язані з його професійною діяльністю", – ідеться в заяві, яку цитують Радіо Свобода й видання "Гордон".

Видання вимагають "детальної перевірки дій співробітників МВС, причетних до затримання Івана Голунова, на відповідність законодавству", і наполягають на наданні даних цієї перевірки ЗМІ.

"Ми чекаємо від правоохоронних органів неухильного дотримання закону й вимагаємо максимальної прозорості під час проведення розслідування. Ми будемо уважно стежити за перебігом розслідування й закликаємо долучитися до цього профільні громадські організації. Ми вважаємо, що виконання цих вимог принципово важливе не лише для журналістської спільноти Росії, але й для всього російського суспільства загалом. Ми вимагаємо дотримання закону всіма і для всіх", – підсумували журналісти.

6 червня Голунова затримали в Москві. До журналіста приблизно 16 годин не допускали адвоката. У Голунова з собою й удома нібито виявили наркотики. У редакції "Медузы" вважають, що кореспондента переслідують за його журналістську діяльність.

змі скандал росія

Знак гривні
Знак гривні