Дослівний «плагіат» Зеленським промови Порошенка пояснили водночас і незмінністю позицій, і диверсією (ВІДЕО)

Прес-секретар президента України Юлія Мендель пояснила місцями дослівну схожість виступів Володимира Зеленського і Петра Порошенка незмінністю позиції України після зміни керівництва держави.

За словами Мендель, президент вичитував усі написані для нього промови.

"І якщо він не згоден з повідомленнями, то він їх міняв. Якщо президент Зеленський погодився з цими меседжами, які вчора промовив, це означає тільки позитив для України, оскільки під час зміни керівництва не змінюється позиція України, ми залишаємося на європейському та євроатлантичному курсах і, звичайно, визнаємо, що Росія є агресором", - підкреслила прес-секретар президента.

Нагадаємо, 4-5 червня президент Зеленський здійснив свій перший візит до Брюсселя. На зустрічі з президентом Європейської Ради Дональдом Туском він використав частину промови Порошенка. Прес-секретар Порошенка Святослав Цеголко після цього звинуватив Зеленського в плагіаті.

Copy and Paste

"Україна в ЄС - це смерть російського імперського проекту. Більш того, це потужний удар по російському авторитаризму, шлях до демократичних змін в Росії і на всьому пострадянському просторі", - процитувала Зеленського прес-служба Адміністрації президента в твітері.

Ця фраза дослівно взята з виступів Порошенка, причому він використовував її кілька разів останнім часом, наприклад, на з'їзді "Європейської солідарності" 31 травня і на День Європи в Києві 18 травня.

"Банальний плагіат. Новий президент Зеленський вкрав цілий абзац з виступу Петра Порошенка на з'їзді партії Європейська солідарність. Приємно, що Володимир прислухається до Петра Порошенка. Але, крім коректора, варто найняти і спічрайтера", - написав Цеголко.

Це не тролінг: я ціную

Петро Порошенко підтвердив, що промова чинного глави держави Володимира Зеленського, вимовлена в Брюсселі, народжена в його офісі, але не вважає її плагіатом.

"Я говорю абсолютно серйозно, це не тролінг - не треба використовувати слово "плагіат" або "не плагіат", це абсолютно нормально. Я підкреслюю: ці слова народилися в моєму офісі, але я дуже ціную, що Україна говорить однією мовою - і що стосується інтеграції в НАТО, і що стосується інтеграції в ЄС", - сказав колишній президент.

Порошенко також схвалив, що перший іноземний візит Зеленського був саме в Брюссель.

Нагадаємо, що всі новини і виступи Порошенка зникли з сайту президента України незабаром після інавгурації Зеленського.

Можлива "диверсія"

Заступник глави Адміністрації Президента з питань інформаційної політики Кирило Тимошенко ініціював службове розслідування через ідентичні фрагменти у виступах Володимира Зеленського на спільному брифінгу з головою Європейської Ради Дональдом Туском і промовах Петра Порошенка на з'їзді партії "Європейська Солідарність".

Про це повідомляє прес-служба президента.

"Попередньо встановлено, що співробітники МЗС України, які готували тези для брифінгу Президента Володимира Зеленського, паралельно продовжували працювати на Петра Порошенка. При цьому зміст і порядок денний переговорів Володимира Зеленського з керівниками ЄС і НАТО формувалися окремо співробітниками Адміністрації Президента України. Тому представники попередньої влади не мали впливу на питання, які Президент Володимир Зеленський обговорював з європейськими партнерами і друзями України", - йдеться в повідомленні.

В АП запевнили, що в разі підтвердження приватної співпраці державних службовців МЗС з Петром Порошенком будуть зроблені жорсткі управлінські, дисциплінарні та кадрові висновки.

"Розцінюємо це як диверсію з боку окремих співробітників Міністерства закордонних справ і свідому провокацію з боку команди Петра Порошенка", - підкреслили в Зеленського.

За різними матеріалами Лівого берега

курйоз зеленський порошенко

Знак гривні
Знак гривні