Адміністрація Президента оприлюднила стенограму зустрічі з головами фракцій щодо виборів Ради. Виявилося, представник Зеленського брехав

"У зв’язку з численними запитами публікуємо повну стенограму зустрічі Володимира Зеленського з керівництвом Верховної Ради та лідерами парламентських фракцій і груп, яка відбулась 21 травня 2019 року", - йдеться у повідомленні Адміністрації президента.

Скачати стенограму можна тут

Депутати не давали прямої згоди на проведення виборів за закритими партійними списками, - підкреслює Громадське телебачення.

Раніше представник Зеленського в Раді заявив, нібито закриті списки учасники зустрічі підтримали.

В опублікованій АП стенограмі лідери фракцій і депутатських груп погоджуються з необхідністю скасувати мажоритарну систему і проводити вибори за повністю пропорційною системою.


Вибори за пропорційною системою дали б партії Зеленського й Опозиційній платформі конституційну більшість

Однак підтримки закритим спискам вони не висловлюють. Зокрема, лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко, співголова депутатської групи "Відродження" Віталій Хомутиннік та голова депутатської групи "Воля народу" Ярослав Москаленко виступили за відкриті списки.

На наступний день після зустрічі Зеленського з лідерами фракцій депутати не підтримали його законопроект про зміну виборчого законодавства, який передбачав пропорційну систему із закритими списками.

Представник президента у Раді Руслан Стефанчук заявив, що Зеленський і лідери фракцій досягли компромісу, але потім депутати не дотрималися його.

Ці слова викликали обурення спікера Ради Андрія Парубія, який звинуватив Стефанчука у брехні, заперечивши компроміс щодо закритих партійних списків. Також Парубій вимагав від АП опублікувати стенограму зустрічі.

Рада вибори-19 зеленський

Знак гривні
Знак гривні