Укроборонпром зупинив випуск БТР, бо Міноборони їх не приймає через юридичну колізію

Державне підпрємство "Житомирський бронетанковий завод" призупинило роботу цеху з виробництва корпусів БТР-4, оскільки через застаріле законодавство Міністерство оборони України не приймає їх в експлуатацію.

Про це повідомляє прес-служба ДК "Укроборонпром", - передає УП.

Зазначається, що це вимушене рішення ухвалено керівництвом підприємства через відмову військової прийомки Міноборони допустити до експлуатації у військах БТР-4, корпуси яких виготовлені з бронесталі виробництва країн ЄС та НАТО.

"Ситуація пов’язана з проблемою в сфері стандартизації в ОПК. Її розв’язання вимагає скоординованих дій Верховної Ради України та низки державних органів", - йдеться в заяві Концерну.

"Внаслідок позиції військової прийомки Міноборони та через досі чинні архаїчні норми стандартизації призупинено спеціально створену виробничу лінію на житомирському заводі", - йдеться у повідомленні.

"Ситуація виглядає абсурдною, адже бронесталі, з яких виробляються бойові машини в США, Німеччині, Франції, Великобританії, Нідерландах, Бельгії, Польщі та інших країнах світу, визнано непридатними для української бронетехніки", - додали у ДК.

Зазначається, що недопущення у виробництво європейських бронесталей спричинить критичні проблеми й на інших заводах бронетанкового кластеру Концерну, а також у приватних компаніях.

Повідомляється, що на підприємствах "Укроборонпрому", зокрема, на ДП "Завод ім. В.Малишева", ДП "ХКБМ ім. Морозова" та ДП "Київський бронетанковий завод", також створено лінії з виробництва бронетранспортерів і планувалось серійне виготовлення БТР-4 та БТР-3, які мали замінити наявні зараз у ЗСУ бронетранспортери радянського виробництва.

"Серійне виробництво нових бойових машин залежить від поставок броньованої сталі й розраховане на її імпорт із країн ЄС. Адже єдине в Україні підприємство зі зварювання корпусів з української бронесталі – приватне ТОВ "Лозовський ковальско-механічний завод" – не спроможне задовольнити потреби українського війська", - розповіли в Концерні.

В "Укроборонпромі" наголосили на необхідності якнайшвидшого вирішення проблеми стандартизації, зокрема, щодо допуску у внутрішнє виробництво імпортних бронесталей.

Повідомляється, що з огляду на звернення працівників ДП "ЖБТЗ", для вивчення дій керівництва підприємства щодо призупинки лінії буде проведена позачергова перевірка фахівцями Концерну.

На час роботи комісії з метою забезпечення її об’єктивності директора "ЖБТЗ" Ігоря Пшеничного тимчасово відсторонили від виконання обов‘язків.

армія зброя маразм

Знак гривні
Знак гривні