Філарет більше не є київським патріархом, а є колишнім київським митрополитом, - Вселенський патріарх Варфоломій

Глава Вселенського патріархату пояснив, який статус тепер мають колишній глава УПЦ КП Філарет і колишній глава УАПЦ Макарій.

Про це патріарх Варфоломій розповів в інтерв'ю болгарському інформагентству БГНЕС, - передає Цензор.

"11 жовтня 2018 року Синод Вселенського патріархату, після тривалих прохань Філарета і Макарія, відновив канонічність двох лідерів канонічних груп, визнавши їхнє архієрейство, але не їхній ранг. Це означає, що Філарет більше не є київським патріархом, а колишнім київським митрополитом, і Макарій не є архієпископом Львова, а скоріше колишнім львівським архієпископом", - пояснив Варфоломій.

За словами Вселенського патріарха, надання Україні автокефалії відновило церковну єдність і зцілило багатовіковий розкол.

"Московський патріарх Іоаким (1674-1690) вторгся до єпархії Київської митрополії, яка, як ми вже казали, канонічно належала до Вселенського патріархату, і обрав єпископа Гедеона митрополитом Київським. Таким чином, 700-річний церковний устрій Київської митрополії, який діяв з 988 року, був змінений шляхом перевороту. Це відбувалося з порушенням священних і святих канонів на користь Московського патріархату і на шкоду Константинопольській церкві", - пояснив Варфоломій.

Вселенський патріарх додав, що присутність Московського патріархату шкодить Україні.

"Після анексії Криму в 2014 році умови для російської присутності в Україні стали ще складнішими. Шокуючі політичні події, через які були сформовані нові, зовсім інші геополітичні умови, зробили присутність Московського патріархату (в Україні. - Ред.) небажаною і такою, що шкодить інтересам української нації і єдності українського народу", - сказав він.

філарет релігія туреччина Церква

Знак гривні
Знак гривні