«Контрол Зе». Чому скасування Зеленським указів Порошенка незаконне

Просте CTRL+Z в реальному житті не спрацьовує юридично.

Наприклад, у п'ятницю, 24 травня, Володимир Зеленський підписав три указа, в яких звільнив Юрія Артеменка з Національної комісії з регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) та повернув назад до Нацради з питань ТБ і радіомовлення, скасувавши укази президента-попередника. Тепер Артеменко формально знову глава Нацради, Володимир Горковенко, призначений членом Нацради два тижні тому, - знову заступник голови Адміністрації Президента, а в НКРЗІ не вистачає одного члена.

Основні питання викликає спосіб, яким президент Зеленський зробив "CTRL + Z" діям попередника.

Керуючий партнер ЮК Jurimex Юрій Крайняк пояснює: акти, прийняті президентом і не тільки, діляться на нормативні й індивідуальні. Звільнення Юрія Артеменка з посади голови Нацради - чистий індивідуальний акт.

"Згідно з рішенням КСУ 2009 року, будь-які індивідуальні рішення держорганів діють до моменту фактичного виконання. Це означає, що Указ Президента про звільнення після того, як людина була фактично звільнена, більше не діє ", - говорить Юрій Крайняк. Виходить, що в даному випадку Володимир Зеленський скасував указ, який вже кілька тижнів як не діє.

Аналогічна історія зі скасуванням указу про призначення Володимира Горковенка до Нацради. Якщо він був фактично виконаний, то скасовувати вже нічого. Якщо тільки немає якихось нових і значущих чинників.

Грубо кажучи, це схоже на наступне: роботодавець вирішує звільнити людину, але замість пошуку підстав, повідомлення, домовленості про відпрацювання просто скасовує наказ про прийом на роботу. Або зворотна ситуація: людина вже звільнена і забрала трудову книжку, але раптом наказ про звільнення анулюється. Але ж він уже не діє, отже, і припинений бути не може.

З приводу указу про звільнення Юрія Артеменка з посади члена НКРЗІ теж залишаються запитання. По-перше, закон про Нацкомісію говорить: вступ до повноважень новообраного президента України не може бути приводом для звільнення глави або члена НКРЗІ. По-друге, для звільнення потрібно послатися на статтю Закону про телекомунікації та, бажано, Трудового кодексу. В указі такого посилання немає.

Детальніше на Лізі

закон зеленський

Знак гривні
Знак гривні