«Ви готові працювати проти олігархів, яким служили раніше?» Тімоті Еш - голові АП й людині Коломойського, Андрію Богдану

Проблеми з ПриватБанком, націоналізацію якого Окружний адмінсуд Києва визнав незаконною, можуть відкинути Україну на 10 або більше років назад.

Про це стратег фінансової компанії Bluebay Asset Management Тімоті Еш написав у колонці для видання Kyiv Post, звертаючись до глави Адміністрації Президента України Андрія Богдана.

«Швидше за все, щоб дійсно бути слугою народу, вам доведеться працювати проти інтересів тих самих олігархів, яким ви служили раніше. Чи готові ви до цього? Чи готові ви прийняти цей виклик?» — написав Еш.

Він нагадав, що для порятунку ПриватБанку держава влила в нього $5 млрд грошей платників податків.

У разі скасування націоналізації банк виявиться в тій же ситуації, в якій був в 2016 році: в його балансі буде величезна діра.

Ліквідація ПриватБанку привела б до масштабної девальвації гривні, гіперінфляції і дефолту, підкреслив він.

«Якщо банк денаціоналізують і колишні власники не зможуть знайти $ 5 млрд, щоб заповнити діру в його балансі, з’являться аналогічні ризики. Ви розумієте це?» — запитав стратег Bluebay Asset Management.

Якщо ж колишнім власникам виплатять компенсацію за втрати під час націоналізації і не притягнуть їх до відповідальності за завдані державі збитки, міжнародні фінансові організації припинять кредитувати Україну, і її доступ до ринків капіталу буде обмежено, написав він.

«Як Україна збирається впоратися з дефіцитом фінансування? Чи запхають ваші друзі-олігархи руки в свої кишені, щоб поповнити можливий великий дефіцит фінансування та також стати слугами народу?» — поцікавився Еш.

Існує ризик того, що «нездатність вирішити проблему з ПриватБанком способом, який найкращим чином відповідає інтересам України, може відкинути країну в плані розвитку на роки назад — на десятиліття або більше», зазначив він. Еш додав, що на кону майбутнє країни.

Переклад Нового часу

банки богдан коломойський

Знак гривні
Знак гривні