Уряд офіційно затвердив фемінітиви в українській мові

22 травня Кабінет міністрів ухвалив нову редакцію Українського правопису, який враховує новітні мовні явища. Попередній правопис від 1992 року втратив чинність. Постанову з текстом нового правопису опублікувало видання РБК-Україна, - передає Хмарочос.

У новій редакції правопису є окремий пункт, присвячений утворенню фемінітивів. Укладачі пропонують утворювати жіночі форми іменників за допомогою суфіксів -к, -иц(я), -ин(я) та -ес.

Зазначається, що найуживанішим є суфікс -к, бо він поєднуваний з різними типами основ: авторка, дизайнерка, співачка, фігуристка тощо.

«Не всі іменники дозволяють утворювати фемінітиви, але тенденція така є. “Зобов’язалівки” немає. Ми фіксуємо те, які тенденції є у мові», –повідомила Радіо НВ одна з укладачок правопису Світлана Єрмоленко.

У новій редакції також повернули деякі особливості правопису 1928 року, наприклад, передбачено можливість вживання и на початку слова (индик, инший) і як закінчення у родовому відмінку (совісти, мужности).

Кардинальних змін, що потребують перенавчання, у новому правописі немає, але збільшилася кількість варіантів написання, зазначила Єрмоленко.

Доктор філологічних наук Олександр Пономарів нарікає, що члени комісії не погодилися на відмінювання слів кіно, метро і депо. Залишили як було: відмінювати можна лише ситро і пальто.

Від Текстів зазначимо, що ні у Великобританії, ні в США мовні питання не регулюються на рівні уряду і парламенту (конгресу). Не те щоб не можуть регулювати в принципі — просто для них подібна практика незвичайна. Уряд може вирішувати, які програми в школах підтримувати, але нормувати правопис — це вже занадто. У Штатах і в Канаді питання освіти взагалі знаходяться в компетенції окремих штатів (провінцій), а зовсім не на загальнодержавному рівні.

У Британії нормуванням англійської мови займаються два конкуруючі центри, Оксфорд і Кембридж. Жоден з них, зауважимо, не є міністерством або державним агентством — це самостійні університети.

У США є великі університети та видавництва, які видають словники та розвивають мовні корпуси (бази даних) — але якщо вони скажуть «все, з завтрашнього дня пишемо інакше», люди зреагують просто: «А з чого це так, і хто ви такі, щоб командувати?». Про це детальніше читайте тут

мова

Знак гривні
Знак гривні