Новий начальник Генштабу: хто такий генерал Хомчак

Зеленський звільнив Віктора Муженка з посади начальника Генштабу - головнокомандувача Збройних сил України, і призначив на цю посаду генерал-лейтенанта Руслана Хомчака. Він найбільше відомий тим, що потрапив в оточення під Іловайськом і після розстрілу колони, якій російські військові пообіцяли коридор, декілька днів пробирався до наших позицій і не мав зв'язку. Військові, з якими спілкувалися Тексти гарної думки про вольові та організаторські здібності Хомчака, це бойовий генерал, як і переважна більшість у ЗСУ.

Та варто зазначити, що призначення Хомчака відбулося із порушеннями, формально його кандидатуру мав вносити міністр оборони, але попередній подав у відставку, а нового немає. Подібні формальності запроваджені для того, аби вберегти країну від узурпації влади

Руслан Хомчак з 2016 року обіймав посаду начальника штабу Сухопутних сил ЗСУ, - пише ВВС Україна.

Новому очільнику Генштабу 51 рік, він є випускником Московського загально-військового училища.

За часів незалежності був начальником штабу 24-ї окремої механізованої бригади у місті Яворів на Львівщині, командував 300-м окремим механізованим полком у Чернівцях, очолював 72-у окрему механізовану бригаду в Білій Церкві.

У 2009 році він очолив штаб 8-го армійського корпусу, а 2012 року став командиром 6-го армійського корпуса, який з 2013 року називався оперативним командуванням "Південь".

У 2011 році Руслан Хомчак отримав звання генерал-майора, а у 2013 році - звання генерал-лейтенанта.

Під час війни на Донбасі Руслан Хомчак командував одним із секторів сил АТО у Донецькій області та операцією зі взяття Іловайська.

У вересні 2014 року він заявив, що біля Іловайська українським військовим протистояли регулярні війська Російської Федерації.

"Іловайськ під контролем саме російських військ. Своїми очима з 24 по 28 серпня спостерігав там підрозділи Російської Федерації. 24 серпня ми вже мали з ними перший вогневий контакт в районі сіл Многопілля та Аграрне, що східніше Іловайська", - заявляв генерал.

За словами Хомчака, українським військам там протистояли батальйонні групи десантних, десантно-штурмових та мотострілецьких бригад.

армія хомчак

Знак гривні
Знак гривні