Більш корупційної моделі виборів не памятаю. Зеленський хоче запровадити чисто пропорційні вибори, без відкритих списків

Президент України Володимир Зеленський пропонує скасувати мажоритарну систему та знизити прохідний бар’єр у парламент до 3 відсотків, заявив співголова депутатської групи «Відродження» Віталій Хомутиннік після погоджувальної зустрічі фракцій із президентом, – пише Радіо Свобода. Після консультацій до журналістів також вийшов юрист команди Зеленського Андрій Богдан, який повідомив, що практично всі лідери парламентських фракцій погодилися на дострокові вибори, – пише ВВС.

Ще не президент Зеленський в образі президента Голобородька

«Президент запропонував змінити закон про вибори народних депутатів і внести кілька правок, внести короткий законопроект із кількома правками. Перша правка – скасувати мажоритарну систему. Друга правка – знизити прохідний бар'єр до 3%», – сказав Хомутиннік.

Наразі в Україні змішана виборча система, а в Раду проходять партії, що набрали більше 5% голосів, та мажоритарники від кожного округу.

За словами лідера Радикальної партії Олега Ляшка, указ президента про розпуск готується, вибори можуть призначити на 21 липня.

"Консультації пройшли, дострокові вибори будуть. Я думаю, що дострокові вибори, орієнтовно, пройдуть 21 липня", – сказав він.

Віце-спікер парламенту Ірина Геращенко уточнила, що указ вийде не у вівторок, а ближчими днями. Відповідно, вибори можуть відбутися 21 або 28 липня – все залежить від дати підписання документу.

Юлія Тимошенко заявила, що розпуск Ради є "абсолютно законним", оскільки коаліції немає вже кілька років. Також вона підтримала пропозицію президента змінити виборчу систему в країні.

"Ми погоджуємося з новим президентом з приводу того, що на нові вибори треба йти за новим законом", – сказала вона.

"ЗЕ – дострокові вибори відбудуться без мажоритарки по закритих списках, при бар'єрі у 3%. Згадуючи парламент 2006 та 2007 років, які обирались за такою моделю, можу одразу сказати – більш корупційної моделі виборів не памятаю", – підсумовує пропозиції політолог Віктор Таран.

Рада вибори-19 зеленський

Знак гривні
Знак гривні