Як реагували на слова Зеленського про розпуск парламенту в ЦВК, фракціях ВР, непарламентських партіях та Європі

Підкреслимо, що станом на 17:30, тобто, впродовж цілого робочого дня, указу нема - хоча сайт уже публікує новини від Зеленського, а не Порошенка.

Після початку виборчої кампанії, тобто, з наступного дня після публікації указу президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради, жодне судове рішення не зможе зупинити виборчий процес.

Про це розповіла секретар Центральної виборчої комісії Наталія Бернацька. "Згідно з нормами чинного законодавства, якщо виборчий процес почався, то жодне з рішень судів не може зупинити його. Як тільки буде оприлюднено указ (указ президента про розпуск Верховної Ради – ред.), з наступного дня ми будемо вже у виборчому процесі", – сказала Бернацька.

БПП за конституційнійсть

Партія Блок Петра Порошенка "Солідарність" заявляє, що готова до проведення парламентських виборів, проте розпуск Верховної Ради повинен відбуватися згідно з Конституцією.

Про це йдеться в офіційній заяві партії.

"Ми вважаємо, що право президента достроково припиняти повноваження Верховної Ради має реалізовуватися в повній відповідності до Конституції України. Демократія – це процедури, відсутність процедури – це авторитаризм… Президент має право розпускати Верховну Раду, але це право є небезумовним та має відбуватися в повній відповідності до Конституції", – зазначається в заяві.

Геращенко вважає розпуск неконституційним

Віце-спікер парламенту Ірина Геращенко вважає неконституційним розпуск парламенту президентом Володимиром Зеленським.

Вона написала про це на своїй сторінці у Facebook.

Говорячи про свої враження від інавгурації, вона написала "виграла - з десяток парі, що буде дочасний розпуск ВР, хоч це й неконституційно (але хто ж на це звертає увагу в епоху лайків і революційної доцільності)".

НФ проти

Партія "Народний фронт" заявляє, що заява президента Володимира Зеленського про розпуск парламенту не має нічого спільного з Конституцією.

Про це йдеться у заяві партії на офіційному сайті.

"Заява президента Зеленського про розпуск парламенту є винятково політичним рішенням і не має нічого спільного ні з правом, ні з Конституцією. Безсумнівно, ми підемо боротися разом із нашими прихильниками за наш курс і майбутнє України на цих сумнівних дострокових парламентських виборах", – заявляють у Народному фронті.

"В інавгураційній промові не було нічого про порядок денний змін у країні, а лише про те, як на хвилі тимчасової популярності зайти до Верховної Ради. Цим і зумовлене рішення президента про дочасні вибори", – сказано в заяві.

Батьківщина схвалює

Заступник керівника фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв заявив, що у президента є повне право розпустити цей парламент, і рішення Володимира Зеленського не є неочікуваним.

Про це він сказав у кулуарах парламенту, передає прес-служба партії.

За його словами, Петро Порошенко міг це зробити ще 2,5 роки тому, але не зробив. "Саме тому для "Батьківщини" рішення вже нового очільника держави Володимира Зеленського не стало неочікуваним", – сказав Соболєв.

"Це рішення всі розуміли, законних підстав не допустити розпуску Верховної Ради не було", – додав він і зауважив, що вихід з неіснуючої коаліції фракцій напередодні – "це просто театр абсурду і неясно, для чого це робилося".

Нардеп також повідомив, що якщо указ про розпуск буде опублікований 20 травня, то позачергові вибори будуть вже 14 липня.

Окрім того, представник "Батьківщини" наголосив, що ключовим питанням залишається питання закону про вибори.

"Якщо дійсно новообраний президент зацікавлений у тому, щоб стара корумпована мажоритарна система вмерла з цим парламентом, я думаю, він зробить все можливе. І в нас є час, щоб ухвалити і новий Виборчий кодекс, і нове законодавство на ці вибори", – сказав Соболєв.

Він висловив сподівання, що країна ввійде в позачергові вибори з новою виборчою системою, пропорційною, з відкритими списками – і пообіцяв, що "Батьківщина" зробить все можливе для цього.

Гриценко теж схвалює

Лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко заявив про підтримку рішення президента Володимира Зеленського щодо розпуску Верховної Ради й готовність до дострокових виборів у парламент.

Про це він повідомив у Facebook.

"Розпуск Ради і дострокові вибори підтримуємо. Ми до них готові й візьмемо участь", – заявив Гриценко.

"Новій Раді й новому уряду потрібна нова якість – професійність і чесність. Тоді наша країна дійсно отримає шанс. Чекаємо указу з датою голосування", – додав він.

Труханов і Кернес уже об'єднуються

Партія "Відродження" об'єднується разом з партією міського голови Одеси Геннадія Труханова "Довіряй справам" та частиною партії "Наш край".

Цю інформацію в розмові з кореспондентом УП підтвердив співголова партії "Відродження" Віталій Хомутиннік.

"Ми вже в травні плануємо провести з'їзд, і ви все побачите. Можу лише підтвердити, що пан Труханов та пан Кернес (міський голова Харкова Геннадій Кернес – УП) будуть у першій п'ятірці списку", – зазначив Хомутиннік.

За словами депутата, до майбутнього об'єднання уже приєдналися мажоритарники Сергій Шахов та Станіслав Березкін, з іншими депутатами відбуваються перемовини.

Крім того, джерела УП повідомляють, що об'єднання шукає соратників серед мерів великих міст, керівників обласних рад та губернаторів. Наприклад, до об'єднання може приєднатися керівниця Харківської ОДА Юлія Світлична.

Вакарчук "завжди готовий"

Партія музиканта Святослава Вакарчука "Голос" піде на парламентські вибори, коли б вони не відбулися.

Про це йдеться у заяві партії у Twitter.

"Новий президент заявив про намір розпустити Верховну Раду. А це значить, що вже в липні – вибори. "Голос" піде на вибори, коли б вони не були", – йдеться у заяві.

При цьому зазначається, що справжні зміни – це вибори за новою системою.

У партії додали, що перевибори за старими правилами — це продовження старої політики.

ЄС діє за дипломатичним стандартом

В ЄС очікують, що розпуск Верховної ради буде здійснено відповідно до закону, а дострокові вибори будуть вільними, справедливими та такими, що заслуговують на довіру.

Про це в представництві ЄС заявили у коментарі "Європейській правді".

"Президент Зеленський під час свого виступу на інавгурації закликав до розпуску Ради. Для офіційного оформлення цього рішення необхідні подальші кроки", – йдеться у коментарі.

У зв’язку з цим у ЄС нагадали, що "вільні, справедливі й такі, що заслуговують довіри вибори є одним із наріжних каменів демократії, яка, в свою чергу, лежить в основі Угоди про асоціацію Україна-ЄС".

"Важливо зберегти динаміку реформ і забезпечити їхню стійкість і в цьому виборчому році. Розраховуємо продовжити спільну роботу з Україною щодо реалізації Угоди про асоціацію", – заявили у ЄС.

Як зазначили в представництві, ЄС сподівається на співпрацю з президентом Зеленським, урядом і Радою з цією метою.

Реакції та цитати – з різних матеріалів УП

Рада вибори-19 зеленський

Знак гривні
Знак гривні