Початок епохи хаосу: Президент який нічого не контролює, війни кланів і повзучий реванш (ТОЧКА ЗОРУ)

Україна вступила до нової епохи. Вона не буде ані кінцем епохи бідності, ані кінцем епохи гідності. Бідності - тому що вирішити числені системні дисфункції неможливо за 5 років, неможливо з позиції президента, неможливо, коли твоя влада базується на олігархічних багнетах.

Про це пише депутат Сергій Висоцький (НФ).

Епоха гідності не закінчиться. Тому що мільйони людей, які пройшли Революцію Гідності, війну, боротьбу за Україну, не зможуть відмовитися від цього досвіду. Ніколи не зможуть витравити цей вірус із своєї крові. Ні, ця інфекція стане імунною реакцією на ті події, які грядуть. Паливом для нових багать повстання та опору ворогу. Якщо все піде за поганим сценарієм.

Та епоха, в яку ми ввійшли - це епоха хаосу.

Вчора в одній з розмов мені зауважили, що наш новий президент - світла людина. Можливо. Але світова політика не будується світлими людьми. Це може бути приємним бонусом. Але якщо людина не розуміє процесів, інтересів та наслідків - її світлий бік буде використано проти неї самої. Майстерними маніпуляторами, ворожими розвідками, групами впливу в оточені.

Володимир Зеленський, це вже ясно, буде слабким президентом. Він буде гриміти гучними заявами, намагатися усім сподобатися, але управлінські рішення не зможуть проводитися ефективно. Не буде побудовано своєї вертикалі, без якої годі казати про відповідальність когось за виконання рішень президента.

На тлі цього, за впливи на голову держави, який не може збагнути, що відбувається, на саму Україну та на економічні потоки будуть змагатися цілі клани. Олігархічні та апаратні. Масла у вогонь буде підливати Росія, роздмухуючи конфлікти. І провокуючи репресії проти патріотів.

Власне кажучи, повернення Портнова та інших втікачів буде елементом саме цієї гри. Так, команда вже діючого президента може вважати, що вона просто віддає Портнову борги за лояльність судів у передвиборний період - і вважати, що повернення з Росії інших ніяк на ситуцію не вплине. Але ті, хто повернеться, будуть мати щодо цього власне бачення. Вони будуть прагнути реваншу. І готові будуть вкладати в нього ресурси. Як у репресії проти тих, хто не побоявся повстати 5 років тому чи піти на війну добровольцем, так і в плани з дестабілізації України. Для своїх московських друзів, які завербували їх ще в далеких 2000-х.

Я на думаю, що плани цих репресій будуть розроблятися на Банковій чи навіть підтримуватися в АП. Але в Зеленського не вистачить організаційних сил для того, щоби цей процес контролювати. І політична відповідальність за кров та переслідування патріотів ляже на плечі Володимира Зеленського. Більше того, після перевиборів до ВР він може отримати формально свою більшість. Яка де-факто не буде ним контрольована, оскільки навіть у його партії зберуться предстаники кланових команд за інтересами. І інтереси ці будуть суперечити один одному.

Персонального контролю над Радою він не отримає. Але відповідальність за всі рішення в країні - як уряду, так і Ради - буде на ньому. І в цьому Зеленський повторить помилку Порошенка. Тільки в більших масштабах.

Я не знаю, чим завершиться президентство Зеленського для України. Я молюся тільки за те, щоби не втратою державності та не новим кривавим повстанням. Залишається сподіватися, що наслідком стане все ж таки щеплення українців від популізму. Хоча у цьому я також не певен.

опініон зеленський реванш

Знак гривні
Знак гривні